OLYMPUS DIGITAL CAMERAEroii de la Păuliş au fost comemoraţi la 69 de ani de la bătălia dusă aici, de elevii Şcolii de Ofiţeri de la Radna. Tradiţio­nalele ceremonii au avut loc, sâmbătă, în prezenţa reprezentanţilor administraţiei locale, a veteranilor de război şi a nume­roşi arădeni. Cea de a 69 comemorare a Detaşamentului Păuliş a cuprins o slujbă religioasă, urmată de o manifestare militară, precum şi de o sesiune de evocări, de la orele dimineţii. Au luat parte vete­rani ai luptei duse de elevii Şcolii Militare Radna, autorităţi, iar ÎPS Timotei Seviciu a oficiat o slujbă de pomenire la Monumentul  Eroilor din Păuliş, urmată de o Liturghie Arhierească ţinută la Biserica Ortodoxă din Păuliş. Au fost prezenţi subprefectul Radu Stoian, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ţolea, repre­zen­tanţi ai asociaţiilor vetetarnilor de război de la nivel naţional din batalionul Păuliş, de la Arad, Radna, Timişoara, Lugoj şi Cluj Napoca. Mai apoi au fost oficiate comemorări şi la cimitirul eroilor din Radna, acestea încheiându-se cu depuneri de coroane şi defilarea Gărzii de Onoare.
Manifestările au fost organizate de Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război, secţiunea „Detaşamentul Păuliş”, cu sprijninul Instituţiei Prefectului Arad, a Consiliului Judeţean Arad, a primăriilor Lipova şi Păuliş, a Arhiepiscopiei Aradului, a Direcţiei Judeţene pentru Cultură Arad şi a U.M. 01221.
În bătălia de la Păuliş a fost anihilat un atac al armatei maghiare care dorea să înconjoare batalioanele româneşti, aflate spre centrul ţării. Detaşamentul Păuliş cuprindea 755 elevi ai şcolii militare, cărora li s-au alăturat ca unităţi de întărire, 569 soldaţi din Regimentul 96 infanterie, 360 soldaţi din Divizionul 61 artilerie grea şi 124  de ofiţeri şi subofiţeri – în total 1.808 oameni. Detaşamentul şi-a dus la îndeplinire misiunea însă, cu sacrificiul multor vieţi.

Recomandările redacției