Eroii neamului românesc au fost cinstiți așa cum se cuvine de către primăriile din județ

0
606

de VOICU SIDA 

De marea sărbătoare Ortodoxă, Înălțarea Domnului an de an se omagiază „Ziua Eroilor“. Se oficiază slujbe de pomenire și se ridică parastase. Sunt oficiate slujbele de pomenire de către preoții parohi, unde sunt înmormântați sau de unde provin cei care s-au jertfit pentru țara noastră. Mulți dintre ei nu au mai apucat să se întoarcă în familii, au fost nimiciți pe câmpul de luptă. Acestora li s-a ridicat o troiță, unde numele lor sunt trecute pe o placă de marmură.
Ca un respect și semn de recunoștință, această mare sărbătoare a rămas și Ziua Eroilor, când lumea creștină, autoritățile locale, rudeniile celor răposați se adună și omagiază eroii care au luptat cu prețul vieții lor pentru patrie și pentru noi, urmașii acestei națiuni.
Parcă te prind fiorii când asculți unele discursuri și afli prin ce au trecut cei care au apucat să se întoarcă în familiile lor, de pe front. Alții au rămas însă pe câmpul de luptă în ambele războaie mondiale. Eu cred că unul dintre cele mai frumoase gesturi ar fi acela să mergem să aprindem o lumânare la mormintele lor nu doar de marea sărbătoare a Înălțării Domnului, când este Ziua Eroilor, dar oridecâte ori trecem pe lângă mormântul lor. Pentru că ei și-au dat viața nu numai pentru patrie, ci și pentru noi.

Am fost de Ziua Eroilor în mai multe localități. Bineînțeles, am fost invitat în mai multe locuri, însă din păcate am ajuns doar la Gurahonț, Sebiș, Cărand și Hășmaș. În aceste localități, cu adevărat s-a putut vedea organizare în cinstea eroilor.
Eroii de la Gurahonț
La Gurahonț, la monumentul eroilor din curtea Bisericii au fost adunate mai multe persoane, copii de la școală, care au susținut și un program cu cântece patriotice. A luat cuvântul primarul interimar Daniel Blaj, care printre altele a precizat că există eroi care sunt înmormântați în satul Șiad, din comuna Craiva și vor merge acolo pentru a le depune coroane.
Pe raza comunei, în satele unde au fost eroi, au fost omagiați. Este frumos din partea autorităților locale. Au fost depuse și coroane în cinstea lor, din partea autorităților locale.
Sebiș
Ce poți să spui atunci când te referi la Sebiș – doar lucruri frumoase. Conducerea primăriei a demonstrat încă o dată că este o foarte bună organizatoare din toate punctele de vedere. În parc, la monumentul eroilor au fost adunați reprezentanți ai autorităților locale, din primărie, poliție, pompieri, jandarmi, de la școală și cetățeni care au venit să își omagieze eroii. Care erau din familii sau rudenii. Din fericire, vremea a ținut cu eroii. A fost un timp excelent. Și aici a fost ținută o slujbă de pomenire a eroilor și a fost ridicat un parastas în cinstea lor.
Slujba a fost oficiată de părintele protopop Beni Ioja de la Sebiș.
Cărand
În momentul în care am ajuns la Cărand, atunci a și început Slujba de pomenire a eroilor. Aceasta a avut loc în fața Bisericii, acolo unde este amplasat și monumentul eroilor. Și aici au fost prezente autoritățile locale și copiii de la școală. După oficierea Slujbei, domnul primar Costuț a prezentat semnificația acestei mari sărbători. „Trebuie să nu uităm că acești eroi nu trebuie să dispară din memoria noastră și să-i omagiem așa cum se cuvine“, a spus primarul comunei Cărand.
Hășmaș
Întotdeauna, la primarul Cornel Popa toate sunt organizate și merg ca pe roate. Lumea a fost prezentă în fața celor două troițe ridicate în memoria eroilor căzuți în cele două războaie mondiale.
După terminarea Slujbei de la Biserică, credincioșii au venit și la Slujba de pomenire a eroilor. Aceasta a fost oficiată de către doi preoți, iar participanții au fost din partea autorităților locale de stat și locale.
După oficierea slujbei de pomenire, de către preoți, au luat cuvântul domnul Cornel Popa, primarul comunei, care a prezentat mai multe dovezi din cele două războaie, spunând că sunt 76 de ani de liniște și pace „și noi avem datoria să respectăm prima dată eroii și această mare zi de sărbătoare“.
După aceea, a luat cuvântul domnul Crișan Sandu din partea Asociației Veteranilor de Război – Filiala Zărand, care la rândul său a subliniat faptul că „această zi a eroilor este o zi mare și nu trebuie să ne uităm niciodată eroii“.

VOICU SIDA 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.