monum Bis Lipova Monum Eroi Radna ceremonieComemorarea Eroilor Neamului Românesc a fost hotărât să se facă odată cu sărbătorirea Înălţării Domnului, de către Biserica Ortodoxă Română. La această sărbătoare, a Înălţării Domnului, în toate catedralele, bisericile şi mănăstirile ortodoxe din ţară şi străinătate sunt pomeniţi toți eroii români: toți ostaşii şi luptătorii români care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru apărarea patriei, a credinţei strămo­şeşti, pentru libertatea şi demnitatea poporului român.
Şi la Lipova, cu ocazia acestei sărbători religioase – Sărbătoarea Înălţării Domnului sau Ispasul, în care se mar­chează și Ziua Eroilor, au avut loc ma­nifestări cultural-religioase specifice.
Astfel, în cursul dimineții acestei zile, în cadrul unui ceremonial militar şi religios, s-a oficiat o slujbă de parastas şi de pomenire a eroilor la Troiţa şi Monumentul Eroilor aflat în parcul din faţa Bisericii Ortodoxe din Lipova. Aici a avut loc şi ceremonialul depunerii de coroane de flori, în memoria eroilor români, din partea instituţiilor locale prin reprezentanții lor.
De asemenea, după slujba religioasă din Parcul Libertăţii, au mai avut loc slujbe religioase de pomenire, urmate de depuneri de coroane de flori în următoarele locații: la Troiţa din curtea Bisericii Ortodoxe din Şoimoş; la Monumentul Eroilor – amplasat în Parcul din Radna; la Cimitirul Eroilor – din spatele Şcolii Generale din Radna şi, nu în ultimul rând, la Monumentul Eroilor – din incinta Cimitirului din Lipova.
La acest amplu ceremonial de comemorare au participat şi s-au implicat reprezentanţii instituţiilor locale, reprezentanţii partidelor politice dar şi reprezentanţi ai altor organizaţii din localitate.
La ceremonii au fost prezenți, alături de veteranii de război – supravie­țuitori ai ultimei conflagrații mondiale, reprezentanți ai autorităților locale precum: viceprimarul oraşului Lipova – Vasile Dodon, Paul Dobrescu – administrator public în cadrul Primăriei, consilieri locali, precum şi alţi reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local Lipova.
Au mai fost prezenți, de asemenea, reprezentanţi ai Bisericilor Ortodoxe din Lipova, Radna şi Şoimoş, cadre mili­tare de la Poliţia Lipova şi Unitatea Mili­tară din Lipova, reprezentanţi din cadrul ACMRR-SRI, Filiala Lipova (Asociaţia Cadrelor Militare în Rezervă şi Retra­gere-SRI, Filiala Lipova), reprezen­tanţi ai Ocoalelor Silvice din Lipova şi Radna precum şi reprezentanţi ai diferitelor instituţii din Lipova.
Ceremoniile desfăşurate cu ocazia acestei duble sărbători au fost deosebite, ele reuşind să adune la un loc sute de lipovani, care și-u comemorat cu această ocazie înaintașii căzuți la datorie pe toate câmpurile de luptă – Eroii Neamului Românesc.

Recomandările redacției