Scoaterea la iveală a unor documente care se pare că atestă …devotamentul pastorului „erou” Laszlo Tokes pentru serviciile secrete maghiare nu fac altceva decât să confirme adevăratele motive care au stat la baza zbaterii atât de tumultoase ale marelui revoluționar. Solicitat de Comisia Senatului României pentru evenimentele din decembrie 1989 să se refere asupra rolului lui Tokes Laslzo, fostul şef al Departamentului Securităţii Statului a răspuns: „Acest cetăţean român nu acţiona în interesul României, care era patria lui prin naştere, ci în interesul unei puteri străine. Culegea informaţii de orice natură care le transmitea în afară. Ceea ce are o denumire pentru un străin, spionaj, pentru un român este trădare de ţară. Au fost dovezi, un dosar întreg. Când i-am prezentat preşedintelui României cazul (n.r. pe atunci Nicolae Ceaușescu) a reflectat, cum nu făcea în alte cazuri, a cerut explicaţii, i-am dat, şi mi-a spus: Nu este oportun pentru ţara, nu trebuie făcut. Noi propuneam să fie chemat să răspundă în faţa legii pentru faptele lui. Şi acum consider că era o propunere corectă să fie anchetat. A mai spus că, totuşi, să fie ţinut sub control, şi aşa s-a şi făcut până în dată de 15-16 decembrie 1989”.

Așadar, posibil trădător cu mult timp înainte de Revoluție, este cât se poate de evident că intenția lui Tokes, de a scăpa de regimul ceaușist, era cu totul alta decât aceea pentru care a ajuns să fie apreciat, culmea, tocmai de românii împotriva cărora a luptat dintotdeauna și pe care i-a urât din toată făptura sa. Oare asta să fi simțit și revoluționarii arădeni, conduși de Valentin Voicilă, în momentul în care au scandat „Trăiască, să trăiască Moldova, Ardealul și Țara Românească!”?

Cele două mandate ale preşedintelui Băsescu se apropie de sfârşit. Nu fac parte nici din tabăra „udriştilor“, care susţin că Băsescu a introdus Raiul pe pământ, însă nici din cea a „anteniştilor“, care spun că ne-a coborât în infern. Se spune însă că marile regrete se leagă de obicei de ceea ce nu ai reuşit să faci, mai degrabă decât să îţi pară rău de prostiile pe care le-ai săvârşit. Sunt dezamăgit de faptul că în cele două mandate ale sale Băsescu nu a fost capabil să rezolve, măcar o parte, din marea problemă a şovinismului unguresc.

Preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Laszlo Tokes în 2009 cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler. Conform decretului semnat de şeful statului, pastorul maghiar a fost decorat „cu prilejul împlinirii a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie, în semn de înaltă apreciere a curajului şi a demnităţii de care a dat dovadă, declanşând, prin exemplul personal, revolta istorică a poporului român împotriva dictaturii comuniste”.

Lazslo Tokes a făcut însă, în ultimii ani, în calitatea sa de europarlamentar maghiar, numeroase declaraţii legate de drepturile etnice şi autonomia Ţinutului Secuiesc care au stârnit reacţii aprinse. De asemenea, Tokes a devenit deja cunoscut în întreaga Europă pentru atitudinea sa antiromânească pe care o afișează de fiecare dată când i se oferă oportunitatea.

 

 

 

Recomandările redacției