Erste Group a finalizat cu succes o majorare de capital în cuantum de 660,6 milioane euro, prin emiterea a 35.231.353 de acţiuni noi, şi vânzarea a 3.374266 acţiuni existente, deţinute de Erste Stiftung, la un preţ de subscriere şi ofertă final de 18,75 euro pe acţiune, au anunţat, joi, reprezentanţi ai Erste.

„Faptul că la majorarea de capital au participat peste 61 la sută dintre acţionarii existenţi ai Erste Group reprezintă un semnal de încredere dat de acţionariat în ceea ce priveşte soliditatea poziţiei de piaţă a grupului”, a declarat, Carmen Staicu, purtător de cuvânt al Erste.

97,6 la sută din drepturile de subscriere la care nu s-a renunţat au fost exercitate, iar 50 la sută din acţiunile noi au fost restituite în întregime de investitori în cadrul unui plasament accelerat, efectuat la 2 iulie 2013, pentru a satisface subscrierile acţionarilor existenţi.

Un total de 3.374.266 acţiuni ale Erste Stiftung au fost plasate prin exercitarea unei opţiuni, în scopul de a satisface subscrierile acţionarilor existenţi

Perioada de subscriere a noii emisiuni a fost 3 – 17 iulie 2013.

„În total, 61,1 la sută din drepturile de subscriere au fost exercitate de acţionarii existenţi şi cumpărători de drepturi de subscriere, ceea ce a dus la subscrierea de 21.414.044 acţiuni noi, la preţul de subscriere şi ofertă final de 18,75 euro pe acţiune nouă. Drepturile de subscriere exercitate au fost drepturi de subscriere la care nu s-a renunţat anterior de un grup de acţionari majori ai Erste Group, care deţineau împreună aproximativ 37,4% din capitalul social al societăţii înainte de majorarea de capital. Prin urmare, 97,6% din drepturile de subscriere la care nu s-a renunţat anterior au fost exercitate în cadrul majorării de capital”, precizează Erste Group, într-un comunicat remis AGERPRES.

Ca urmare a exercitării cu succes a drepturilor de subscriere de către acţionarii existenţi, o opţiune în conformitate cu acordul încheiat de DIE ERSTE Österreichische Spar-Casse Privatstiftung („Erste Stiftung”) cu J.P. Morgan şi Morgan Stanley, în scopul de a oferi acţiuni existente suplimentare, astfel încât – împreună cu drepturile de subscriere la care s-a renunţat, un total de 50% din acţiuni noi care au fost plasate către investitorii instituţionali, calificaţi la 2 iulie 2013, au fost disponibile pentru alocare fermă şi a fost exercitată în totalitate.

Livrarea şi decontarea acţiunilor noi şi existente se preconizează să aibă loc pe 23 iulie 2013.

Directoratul şi consiliul de supraveghere ale Erste Group au decis de principiu, la 1 iulie 2013, să răscumpere pe deplin capitalul participativ de 1,76 miliarde de euro, capital în cuantum de 1,205 milioane de euro deţinut de Republica Austria şi în cuantum de 559 milioane deţinut de investitori privaţi, în august 2013, şi a publicat documentele de răscumpărare respective, la 5 iulie 2013.

Decizia de răscumpărare intră în vigoare odată cu publicarea acesteia, care este planificată pentru 7 august 2013.

Data efectivă pentru răscumpărare (plata remuneraţiei băneşti) este programată pentru 8 august 2013.

J.P. Morgan Securities plc, Morgan Stanley Bank AG şi Erste Group Bank AG au acţionat ca Joint Global Coordinators şi Joint Bookrunners, în timp ce Commerzbank AG şi ING Bank N.V. au acţionat în calitate de manageri (Co-Lead Managers) cu privire la majorarea de capital.

Erste Group este principalul furnizor de servicii financiare în estul Uniunii Europene, cu aproximativ 47.000 de angajaţi care deservesc 16,6 milioane de clienţi în 2.900 de agenţii din Austria, Cehia, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia.

În trimestrul unu 2013, Erste Group deţinea active totale de 213 miliarde euro, şi a raportat un profit net de 176,2 milioane euro şi un raportul cost-venituri de 52,7%.

 

 

(AS-autor: George Andrei, editor: Nicoleta Gherasi)

 

Recomandările redacției