Est modus in rebus, pre limba Poliției Locale

0
242

Expresia din titlu îi aparține lui Horațiu, care, în „Satire”, spunea că „orice exces este reprobabil”. Recunosc, aveam deja pregătit un articol pe altă temă, dar am renunțat la el citind un comunicat conform căruia doi tineri au fost amendați cu câte 1.501 lei pentru că au fost surprinși de un echipaj al Poliției Locale mâncând semințe și aruncând cojile pe jos, murdărind spațiul public în care se găseau. Da, știu, trebuie să deprindem ceea ce înseamnă civilizație, știu că polițiștii locali care i-au amen­dat pe cei doi tineri nu au făcut altceva decât să respecte legea și reglementările, dar, totuși, nu este cam mult? La atâta se limitează sarcinile de serviciu ale polițiștilor locali? Mă întreb ce s-ar fi întâmplat dacă acea patrulă ar fi dat peste vreo trei golani care dădeau cu picioarele într-un amărât căzut la pământ, ar fi intervenit cumva? Mă îndoiesc, sunt convins că, în cel mai bun caz, ar fi sunat la 112, solici­tând intervenția poliției, care ar fi ajuns la lo­cul faptei după ce golanii vor fi dat bir cu fugiții.
Dar, nu despre asta este vorba, ci despre modul în care polițiștii locali respectivi au „rezolvat” problema: amendă de 15 milioane pentru fiecare dintre cei doi „criminali”, plus obligarea lor la curățarea cojilor de pe asfalt. La comunicatul cu pricina au fost atașate poze cu cei doi tineri acționând cu mătura și fărașul, la locul inabominabilei crime pe care au săvârșit-o! Totuși, fraților, nu credeți că era suficient ca tinerii să fie obligați să presteze, timp de o lună, o oră pe zi, muncă în folosul comunității, să dea cu mătura în stațiile de tramvai sau pe platoul din fața Primăriei? Nu cumva vorbim exact despre acel exces reprobabil? Nu cumva acesta definește degringolada în care au ajuns românii după revoluție, mult prea slugarnici față de străini? Haideți să recapitulăm: România, candidată la aderarea la Uniunea Europeană, a acceptat să implementeze niște recomandări ale Consiliului Europei pe care nu le-au aplicat nici măcar cei care deja erau în Uniunea Europeană! Nu vorbim despre țări „pitice”, ci despre membri de vază ai UE! Mai departe, după ce am ajuns unde am ajuns, aplicăm, cu supramăsură, toate regulile impuse țărilor din Schengen, deși noi nu suntem acolo!
Am devenit mai catolici decât Papa, facem exces de zel, vânăm cu asiduitate o bătaie pe umăr sau o strângere de mână din partea puternicilor Europei. Vă rog să mă iertați, nu mă refer la noi, românii, ci la cei care ne conduc și decid, pretinzând că o fac în numele nostru. Că tot vorbeam despre Papa, cum este posibil ca România să permită Ungariei să transforme vizita suveranului pontif în România într-o pledoarie pentru autonomia Ținutului Secuiesc? Vizita Papei este în România, nu în Ungaria! Deja guvernul ungar a anunțat că zeci de mii de unguri vor veni în România, la întâlnirea cu Papa! Nu am nimic împotrivă, pot să vină sute de mii de unguri doritori de adorarea suveranului pontif, abia ne mai crește și nouă cota la turism, dar dacă vin să ceară, cu pancarte și alte drăcii, autonomia Ținutului Secuiesc, asta chiar nu este în regulă. Nu vreau să insist pe subiect, esența este că „est modus in rebus”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.