Clubul UTA a risipit orice dubiu în ceea ce privește numele antrenorului care va conduce echipa în sezonul 2022-2023. Așa cum se știa deja de mai multe săptămâni, acesta este Ilie Poenaru. Alegerea clubului merge astfel către unul dintre cei mai în vogă antrenori români ai momentului. Poenaru „a luat ochii“ microbiștilor și ai specialiștilor, având rezultate peste așteptări cu echipe modeste precum Academica Clinceni și Gaz Metan Mediaș, echipe care nu doar că și-au depășit condiția din punct de vedere al punctelor câștigate dar au făcut-o etalând un joc estetic, combinativ.

Poenaru (45 de ani împliniți în noiembrie anul trecut) s-a născut la București și a început fotbalul la Steaua, echipă la care însă nu a apucat să debuteze în prima ligă. După un periplu la Plopeni, s-a alăturat proiectului Poli AEK, unde și-a petrecut cea mai mare parte a carierei, îmbrăcând de 145 de ori tricoul marii rivale a UTA-ei. Fundaș dreapta de meserie, a mai jucat și la Gloria Buzău, FC Argeș și Concordia Chiajna.

Și-a început cariera de antrenor la Inter Clinceni, apoi s-a mutat aproape la FC Voluntari, echipă cu care a reușit să promoveze în prima ligă, la capătul sezonului 2014 – 2015. În Liga 1 Poenaru a preluat rolul de antrenor secund al lui Bogdan Argeș Vintilă însă ambii au fost demiși după doar două luni din cauza rezultatelor nesatisfăcătoare. Ilie Poenaru a avut apoi un periplu în „Ștefan cel Mare“, unde a antrenat echipa sub 19 ani a câinilor. În 2018 a preluat-o pe Academica, echipă cu care a promovat un an mai târziu pe prima scenă a fotbalului românesc. După un an în care a reușit menținerea în prima ligă, a condus echipa ilfoveană în play-off în sezonul 2020-2021, deși nu avea la dispoziție un lot ofertant din punct de vedere al jucătorilor. S-a despărțit de Academica din cauza problemelor financiare care au dus la un început de sezon sub așteptări. A preluat-o pe Gaz Metan Mediaș, echipă cu o situație economică și mai grea, pe care a reușit să o echilibreze din punct de vedere sportiv. În primăvară însă a început sarabanda depunctărilor din cauza datoriilor, Mediașul și-a pierdut toți jucătorii și Poenaru a  plecat în cele din urmă și el. La momentul despărțirii, Gazul se afla pe loc de baraj, deasupra linie care consfințea retrogradarea directă.

Imediat după plecarea de la Mediaș, Ilie Poenaru a fost contactat de mai multe echipe, printre care și UTA. Proiectul Bătrânei Doamne a fost cel mai interesant, de asemenea conducerea UTA-ei cea mai decisă în a-i oferi un angajament, astfel că Ilie Poenaru a preluat începând de astăzi frâiele unei echipe care reprezintă, fără nicio îndoială, cea mai importantă bornă în cariera sa de antrenor.

La prezentarea oficială, Poenaru a dat primele sale declarații în calitate de antrenor al UTA-ei și e explicat printre altele, motivul pentru care a ales să vină la Arad: „Sunt onorat că mă aflu aici. Au fost multe oferte și oportunități pe care le-am avut dar ceea ce se întâmplă aici la Arad, m-a făcut să aleg acest proiect deoarece este un club de tradiție, care știe ce vrea, e un club foarte bine organizat, care din toate punctele de vedere îți poate oferi tot ceea ce ai nevoie pentru a face performanță. Îmi doresc să facem lucruri foarte bune împreună, este un club care te obligă prin tradiția sa. Știu că este presiune dar nu e nicio problemă deoarece îmi place presiunea și chiar vreau să avem presiune. În viață dacă nu ai stres nu progresezi. Îmi place tot ceea ce este aici, stadion, galerie, suporteri, e o combinație perfectă și sper ca împreună să formăm un tot unitar și să facem performanță. Este un oraș care îmi place, mă motivează ce se întâmplă aici, chiar și la acel meci cu Mediaș, când am văzut ce se întâmplă aici, era ceva incredibil, un fenomen ce fac acești suporteri minunați, această galerie care susține necondiționat echipa. În momentul în care m-am urcat în autocar chiar îi spuneam așa râzând lui Dună, că aici să tot antrenezi. Dar, pe acești oameni trebuie să îi faci fericiți, pentru că nu mai au răbdare, își doresc să fie acolo sus, e și normal, prin prisma tradiției echipa trebuie să fie acolo sus, să progreseze, să se autofinanțeze și să dea jucători către echipa națională. Este o altă etapă a vieții mele, un pas mai sus. E clar că UTA e altceva față de ce am antrenat până acum pentru că, poate ca infrastructură am avut și la Clinceni condiții foarte bună dar emulația și stabilitatea financiară de la această echipă nu se compară cu Clinceni sau Mediaș.“

Bilanțul noului antrenor al UTA-ei în Liga 1 este unul de 106 partide, dintre care 29 au fost victorii, 33 remize și 44 înfrângeri. Contra UTA-ei, Poenaru a jucat de 6 ori, câștigând 4 partide (dintre care 3 în Liga 2 în perioada 2018-2019), înregistrând o remiză și fiind învins o singură dată, în iarna anului trecut, când UTA câștiga cu 3-0 la Clinceni. Tehnicianul și-a luat revanșa însă 12 luni mâi târziu când, aflat pe banca Gazului, a câștigat cu 1-0 la Arad, meci la capătul căruia a explodat conflictul dintre suporteri și fostul antrenor al UTA-ei, Laszlo Balint.

(foto: uta-arad.ro)

Recomandările redacției