Este oficial: pot apărea afecțiuni cardiace după vaccinarea cu Pfizer și Moderna

0
534

La persoanele care s-au vaccinat cu Pfizer și Moderna, pot apărea cazuri de miocardită (o inflamaţie a muşchiului cardiac) şi de pericardită (o inflamaţie a membranei care anvelopează inima).

Valeriu Gheorghiţă atrage atenţia cu privire la bolile de inimă asociate vaccinurilor. Coordonatorul campaniei de vaccinare spune că aceste reacții adverse sunt foarte rare și vizează mai mult tinerii.

Mai frecvent apar la persoanele sub 30 de ani, în mod deosebit la bărbați și mai frecvent după a doua doză de vacin. Frecvența raportată la vaccinurile bazate pe ARN mesager este de circa două cazuri la 50.000 persoane vaccinate cu a doua doză. Au fost 40 de cazuri raportate în SUA la un milion de persoane vaccinate. Toate au fost forme ușoare, după trei, patru zile, persoanele au fost externate în stare bună.

Astfel, s-a recomandat să se treacă această reacție adversă în rezumatul vaccinurilor, conform stirileromanilor.ro.

De menționat este faptul că, doi adolescenți români, din Bacău și București, au avut probleme cardiace după ce s-au vaccinat dar „amândoi au avut o evoluție favorabilă”.

„Avantajele depășesc riscurile. Riscurile sunt foarte mici, reacțiile sunt foarte rare”, a precizat medicul.

Organizația Mondială a Sănătății a anunţă că există o legătură „probabilă” între cazuri de inflamații la nivelul inimii şi administrarea vaccinurilor anti-COVID-19 bazate pe tehnologia ARN mesager.

Anunțul OMS vine după ce studii realizate în SUA au indicat același rezultat iar agenția de specialitate a Uniunii Europene a cerut actualizarea prospectelor de vaccin cu noile efecte secundare.

Experții Comitetului consultativ mondial OMS pentru securitatea vaccinurilor arată că au fost semnalate în mai multe țări, în special în Statele Unite, cazuri de miocardită și de pericardită după vaccinarea cu seruri bazate pe ARN mesager.

„Cazurile raportate survin, în general, în zilele care au urmat vaccinarea, fiind mai frecvente la tineri și mai des raportate după a doua doză de vaccin”, se arată în documentul respectiv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.