A început sezonul estival și mulţi români aleg să meargă pe Litoral pentru a-și petrece vacanţele sau weekend-urile. Iar graviduţele nu au interzis la plajă. Medicii ginecologi spun că dacă ești însărcinată, asta nu înseamnă că trebuie să-ţi petreci tot timpul în casă sau în jurul ei. Sedentarismul chiar nu este recomandat, scrie Click.
Specialiștii spun că și femeile însărcinate își pot face liniștite planuri de vacanță, chiar și la mare. Doar că trebuie să fie mai prudente. „În principiu, nici expunerea la soare, nici mersul la plajă nu sunt interzise. Trebuie doar să ai grijă cât stai la plajă și, în special, între ce ore. Căldura excesivă este, într-adevăr, dăunătoare atât pentru mamă, cât și pentru făt, pentru că în timpul sarcinii organismul este oricum supus unor schimbări, de la kilogramele în plus, până la fluctuațiile hormonale”, a explicat doctorul Gheorghe Gică – medic primar obstetrică-ginecologie.
Sfaturi utile pentru vacanță
Medicul are câteva sfaturi utile pentru graviduțele care vor să meargă la mare:
1. Fie că este soare sau nu, consumă o cantitate suficientă de apă. Nu aștepta să ți se facă sete, bea multă apă! Hidratarea este foarte importantă!
2. Până în ora 11 și după ora 18 este ideal să mergi la plajă. Așa ar trebui să meargă toată lumea, dealtfel, nu numai femeile însărcinate. Gândește-te că, peste puțin timp, vei merge cu copilul la mare. Îl vei scoate la plajă tot între orele acestea, așa că pregătește-te de pe acum!
3. Să nu îți lipsească pălăria de soare, umbrela de plajă și crema cu factor de protecție solară de cel puțin 30!
4. Cât privește costumul de baie, întreg sau deux piece, acesta reprezintă o opțiune personală, nu există recomandări medicale în sensul de a acoperi abdomenul la expunerea la soare.
5. Perioada ideală de a pleca în vacanțe mai departe de casă este între săptămâna a 14-a și a 28-a. Oricum, îți recomand să-i faci o vizită medicului tău înainte, pentru a-ți verifica starea de sanatate. Iar dacă respecți toate acestea nu pot să-ți mai spun altceva decât vacanță plăcută!

Recomandările redacției