Sistemul de iluminat din cimitirul Eternitatea în care s-a investit aproape 670.000 euro este furat pe bucăți. Este vorba de acumulatorii de la panourile fotovoltaice, aceștia servesc pentru stocarea de energie acumulată de la soare.

Am hotărât să mergem personal pentru a vedea cât de rea poate să fie situația. Când am ajuns la fața locului am constatat că situația este cu mult mai rea decât ne-am așteptat. Majoritatea acumulatorilor din zona de margine a cimitirului au fost extrași unul câte unul. Pentru a desluși misterul și a afla de ce un om ar recurge la această metodă sinistră de a face bani, practic să furi de la morți, ne-am interesat de prețul unui acumulator. După ce am verificat mai multe site-uri și magazine de specialitate, am aflat motivul… prețul unui acumulator începe de la 1.500 lei.

Am văzut că s-au furat mulți acumulatori, pe o alee s-au furat în linie, nu mai există nici unul. Nu se distrug morminte, nu se fură cruci singurul lucru care se fură sunt acumulatorii. Dacă ar pune niște camere de filmat cred că nu s-ar mai fura. Există doar un portar, dar el stă la poartă. În cimitirul ăsta se poate intra prin multe locuri. Chiar dacă s-ar plimba portarul prin cimitir nu ar putea să facă nimic, de obicei cei care fură vin cel puțin doi. Își riscă viața, dacă sunt așa imorali încât să fure dintr-un cimitir nu cred că să lovească pe cineva în cap le-ar pune o problemă“, a declarat Petre Hurezan, în vârstă de 38 ani.

Sunt oameni ai străzii care dorm pe morminte, deși nu au bani, nu cred că ei sunt cei care fură, nu au unde să le vândă. Cine fură aceste baterii sau acumulatori, nu știu exact cum se numesc știe cât costă și unde să le vândă“,a povestit Maria Lazăr, în vârstă de 67 ani.

Ce este cu adevărat trist este faptul că se fură în continuare. Aceste mici „comori“ sunt protejate doar de o cutie de tablă. Cutiile acestea nu sunt seifuri, au rol de a proteja împotriva intemperiilor și eventual a micilor rozătoare care pot să roadă firele. Nu de o rangă sau un târnăcop, căci așa pare că au fost extrași majoritatea acumulatorilor. Sperăm ca această investiție uriașă să fie salvată, ori de o altă investiție într-un sistem se supraveghere video, ori de o eventuală firmă de pază. Dacă și cimitirele trebuie păzite, sistemele de iluminat ecologice sigur nu sunt încă o opțiune pentru unii arădeni și nivelul acestora de civilizare.

Recomandările redacției