Chiar dacă este o provocare pentru toți părinții, săptămâna trecută, la Timișoara, s-a transformat într-o oportunitate de învățare și mai ales într-o oportunitate de a fi lângă copii.

Părinți și adolescenți deopotrivă, mai mari sau mai mici au fost prezenți la dezbaterea despre droguri. Dar dincolo de droguri și dependență s-a vorbit despre dragostea necondiționată, despre conectarea emoțională, despre rezervorul de iubire al fiecărui copil.

Dependențele de tot felul, prezente în viața noastră sunt un mod prin care noi fugim de durerea de a ne simți singuri. Sunt, o soluție temporară pe care o găsim (repede si comod, ce e drept) în încercarea de a rezolva o durere permanentă: trauma sau fuga de noi înșine. Așa că întrebarea pertinentă ar fi nu de ce sunt dependent? ci din ce cauză sufăr și ce suferință caut să anesteziez prin dependență? Scopul nostru în viață ar trebui să fie acela de a crea conexiuni semnificative și profunde cu ceilalți și că într-adevăr, iubirea este antidotul adicțiilor de orice fel. Opusul dependenţei nu este abstinenţa. Este legătura cu alţi oameni ”, spun reprezentanții CPECA Timișoara.

Astfel de proiecte sunt desfășurate și la Arad, însă după posibilități. Centrul de Prevenire din municipiu organizează mai multe activități preventive-educative cu elevii de liceu, pentru a-i ține departe de pericolul drogurilor. „Proiectul este o inițiativă, care are loc inclusiv în Arad. Deoarece nu e o metodologie clară, fiecare centru o poate desfășura după măsura resurselor. Noi am susținut acțiuni preventive pe această temă la sedințele cu părinții din mai multe licee. La Timișoara, au organizat acest eveniment la inițiativa mămicilor de pe un grup de pe Facebook. Proiectul e adresat părinților și este focusat pe prevenire, pe obiceiuri de viață sănătoasă, mai exact alternative sănătoase de petrecere a timpului liber. Sunt luate în discuție și simptomele care sunt afișate de consumatori, tendințele, și cauzele consumului de droguri în rândul tinerilor”, a declarant Dacian Bîșcă, coordinator al Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Arad.  

 

Recomandările redacției