Secretarul american al Trezoreriei, Jacob Lew, le recomandă europenilor să îşi ‘recalibreze’ politicile de austeritate bugetară pentru a încuraja creşterea economică, se arată într-un articol ce urmează să apară în ediţia de vineri a cotidianului Financial Times, în ziua deschiderii reuniunii miniştrilor de finanţe ai G20, la Moscova, potrivit AFP.

În opinia demnitarului american, care va fi prezent la Moscova, ‘Europa se află acum într-o poziţie de unde poate să se concentreze mai mult asupra priorităţii de a stimula cererea şi a reduce nivelul şomajului ce a atins cote istorice’, potrivit acestui comentariu dat publicităţii de Trezoreria americană.

‘Cererea din zona euro este în scădere de opt trimestre consecutive şi se situează în prezent cu 5% sub nivelul din 2007, în timp ce în Europa de Sud această valoare este de 15%’, scrie Jacob Lew.

‘Avem un interes enorm să vedem că Europa reuşeşte. Recalibrarea ritmului politicilor de consolidare fiscală (…) este un pas pe drumul cel bun’, adaugă ministrul american de finanţe.

‘Măsuri semnificative în favoarea împrumuturilor acordate întreprinderilor mici vor fi, de asemenea, de mare importanţă’, subliniază el.

Secretarul Trezoreriei mai este de părere că Japonia poate ‘să îşi consolideze creşterea economică prin reducerea barierelor din calea înfiinţării unor noi întreprinderi şi prin participarea mai numeroasă a femeilor şi tinerilor pe piaţa forţei de muncă’.

Demnitarul american mai afirmă că, în cazul Chinei, această ţară trebuie ‘să demareze tranziţia de la o economie cu salarii mici, orientată spre export, la un tip de economie mai evoluat, în care consumul unei clase mijlocii din ce în ce mai numeroase duce la creştere economică’.

 

(AS – editor: Alic Mîrza)

 

Recomandările redacției