România a înregistrat cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene în iunie, de 4,5%, în condiţiile în care rata inflaţiei a urcat la 1,6% în zona euro şi la 1,7% în Uniunea Europeană, conform unei estimări revizuite publicate marţi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Rata inflaţiei în zona euro este sub ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

Cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat, luna trecută, în Grecia (0,3%), Letonia şi Polonia (ambele cu 0,2%), iar cele mai ridicate au fost în România (4,5%), Estonia (4,1%) şi Olanda (3,2%).

În iunie, comparativ cu luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a crescut în 18 state membre din UE, a scăzut în şase ţări membre şi a rămas stabilă în două.

Cea mai redusă creştere medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni s-a înregistrat în Grecia (0,2%), Suedia (0,7%) şi Letonia (1,1%) iar cea mai ridicată în România (4,5%), Ungaria (4%) şi Estonia (3,9%).

 

(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Nicoleta Gherasi)

 

Recomandările redacției