Președintele ALDE Arad, depu­tatul Eusebiu Pistru, a prezentat, în cadrul unei conferințe de presă, câteva dintre proiectele legislative importante votate în camera Deputaților.
„După cum știți, ieri opozi­ția a anunțat depunerea unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului, mai mult ca să res­pecte deviza «nicio sesiune fără moțiune», nu pentru că ar avea vreo șansă să răstoarne guvernul. Nu ne facem griji pe această temă, coaliția de guvernare este solidă, având o majoritate confortabilă. Ei, cu moțiunea, noi, cu programul de guvernare, res­pectând principiul asumat de la bun început, acela că orice creștere economică trebuie să fie resimțită de către fie­care cetățean.
Chiar zilele trecute, Camera Deputaților a adoptat un pro­iect de lege care prevede ca serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare să beneficieze de cota redusă de TVA de 9%. Proiectul a fost votat în unanimitate. Este o măsură care va mai reduce din costurile plă­- tite lunar pentru întreținere de către familii. Costuri destul de greu de suportat, mai ales de către pensionari. Este un ajutor, care, coroborat cu creș­terea cu 10% a pensiilor de la 1 iulie, va face viața pensionarilor un pic mai bună”, a declarat președintele ALDE Arad, deputatul Eusebiu Pistru.
Tot în această săptămână, s-a adoptat un proiect de lege extrem de important, care prevede că dreptul la ajutor social înce­tează în cazul refuzului unui loc de muncă oferit. Este un proiect extrem de important, mai ales prin prisma muncilor sezoniere, aflate în mare suferință, tocmai acum când agricultura româneas­că a făcut pași uriași spre un nivel performant.
După cum vedem zilnic la televizor, în plină vară agricultorii se plâng că le putrezește recolta pe câmp, pentru că nu are cine să o culeagă, oamenii preferând să stea acasă sau la cârciumă, cu ajutorul social. „Considerăm că a venit timpul să nu mai plătim nemunca, pentru că ajutorul social se plătește din banii noștri, ai tuturor.
Tot pe această linie, Guvernul va acorda 500 de euro pe lună pentru fiecare asistat social angajat. De remarcat este faptul că sumele vor fi oferite pentru angajarea de tineri absolvenți de orice fel de formă de învățământ: școli profesionale, învățământ gimnazial sau liceal, tineri greu angajabili, marginalizați, ucenici, indife­rent de vârstă, stagiari, adică ab­solvenți de studii superioa­re, persoane cu handicap și care se află în prag de pensionare. Adică, toate categoriile de persoane vulnerabile. Conceptul liberal de acordare a protecției sociale prin măsuri economice a fost și va fi promovat în continuare de către ALDE, singurul partid liberal din România, ca partener la guvernare”, a conchis Eusebiu Pistru.
În altă ordine de idei, acesta s-a arătat neplăcut surprins de ce s-a întâmplat zilele tecute pe holurile Parlamentului, când nişte oameni, invitaţi de către parlamentarii USR s-au dat de pământ pentru a face impresie. „N-am mai văzut aşa ceva în viaţa mea. Oameni în toată firea dându-se cu fundul de pă­mânt, precum nişte copii. Dacă aşa înţeleg unii democraţia este treaba lor, dar nu cred că asta este cea mai bună cale de aţi arăta nemulţumirea“, a adău­gat deputatul arădean.

Recomandările redacției