pistruConsilierii locali ai PD-L din Tîrnova îl acuză pe primarul comunei, Florin Farcaşiu, că încearcă să manipuleze opinia publică. „În primul rând, domnul primar se antepronunţă, atunci când afirmă că vor avea loc alegeri par­ţiale la Tîrnova, pentru Consiliul Local. Sentinţa prin care Tribunalul Arad a decis dizolvarea Consiliului Local Tîrnova poate fi atacată prin recurs la Curtea de Apel Timişoara. Până atunci, considerăm că primarul face presiuni asupra justiţiei”, afirmă consilierul PDL Emilia Ignişca, în numele consilierilor locali ai opoziţiei.
Mai mult, consilierii PD-L îl consideră vinovat pe Florin Farcaşiu de întregul scandal de la Tîrnova. „Practic, ruptura dintre consilieri şi Florin Farcaşiu a avut loc în 7 februarie 2013, când primarului i-au fost solicitate informaţii despre mijloacele fixe înstrăinate prin executări silite, copii după sentinţele care au dus la aceste executări silite, cât şi o situaţie exactă a păşunii comunale, defalcată pe fiecare sat. Nici până astăzi Consiliul Local nu a primit aceste date”, mai arată Emilia Ignişca. De atunci, consilierii Opoziţiei i-au solicitat primarului, cu fiecare prilej, mai multă transparenţă în gestionarea banului public.
Democrat-liberalii consideră că primarul Farcaşiu dezinformează şi cu privire la „celebra” şedinţă din 8 aprilie, când consilierii opoziţiei au fost acuzaţi că n-au vrut să voteze bugetul pe 2013. „Primarul Farcaşiu se face vinovat de abuz în serviciu contra intereselor publice deoarece nu a supus spre aprobare proiectul de Buget pentru 2013, acţiunea lui fiind intenţionată după cum reiese din conţinutul Adresei nr. 2253/17.04.2013, semnată chiar de primar. Se poate verifica simplu că primarul a retras de pe ordinea de zi proiectele de la respectiva şedinţă, inclusiv bugetul, pro­- iecte la care tot dumnealui a fost ini­ţiatorul. Şi atunci, ce să se voteze? Primarul a dezinformat cetăţenii când a spus în ziar că vinovaţi sunt consilierii, care au refuzat să voteze bugetul pe anul în curs. Mai mult, deşi atât dumnealui, cât şi consilierii au promis în faţa prefectului că bugetul va fi aprobat după Paşti, primarul nu s-a ţinut de cuvânt şi n-a mai pus nici până astăzi Proiectul de Buget pe masa consilierilor. Asemenea practici sunt obişnuite pentru prima­rul Farcaşiu care, de asemenea, n-a supus votului Consiliului Local nici contul de execuţie bugetară pe anul 2012”, a declarat Emilia Ignişca.
O altă diversiune a primarului Farcaşiu, consideră Ignişca, este cea legată de pierderea finanţării asigurate de Ministerul Dezvoltării. „I s-a solicitat primarului documentaţia pentru aceste lucrări, inclusiv caietul de sarcini, iar ce am primit a fost o simplă listă, a lucrărilor, cum a fost ea aprobată şi trimisă de la Minister. Nici vorbă de Caiet de Sarcini sau alte documente”, a completat Emilia Ignişca. Şi aici are primarul Farcaşiu motive să ţină secrete anumite date, şi asta pentru că una dintre lucrări (DC 65, intrarea în satul Drauţ) a fost deja realizată, prin fonduri obţinute prin creditare, împovărând bugetul local cu suma de 790.000 lei (aproape 8 miliarde), la care 429.000 (4,3 miliarde lei vechi) se vor plăti dobânzi. Toate aceste precizări sunt date publicităţii: „din respect pentru oameni şi pentru adevăr. Primarul a spus multe lucruri neadevărate şi a aruncat cu noroi în consilierii Opo­ziţiei, dar adevărul trebuie să fie cunoscut de fiecare locuitor al comunei Tîrnova”.
La rândul său, Eusebiu Pistru, deputat în al cărui colegiu se află şi comuna Tîrnova, consideră că Florin Farcaşiu a forţat organizarea de alegeri parţiale, la Consiliul Local, pentru a evita astfel să prezinte actualului consiliu documentele publice solicitate. „Practic, Florin Farcaşiu uită că el, în calitate de primar, are o funcţie de execuţie. Deciziile le ia Consiliul Local. Neprezentând documentele solicitate, este clar că e vorba de un abuz în serviciu. În plus, sfidând Consiliul Local, un consiliu ales de cetăţenii comunei, practic Farcaşiu îşi bate joc de oameni. Până să se pună problema alegerilor par­ţiale pentru Consiliul Local, ar trebui să avem la Tîrnova alegeri pentru Primărie”, a declarat Eusebiu Pistru.

Recomandările redacției