schiEva Tofalvi la biatlon şi Paul Dumitru Pepene la schi fond reprezintă speranţele schiului românesc la cea de-a XXII-a ediţie a Jocurilor Olimpice de iarnă, găzduită de Soci, în perioada 7-23 februarie. În ciuda condiţiilor precare dar şi în lipsa zăpezii care a afectat serios pregătirea, Federaţia Română de Schi şi Biatlon a reuşit să califice la Soci nouă sportivi la patru discipline. În vârstă de 35 de ani şi legitimată la clubul ASA Miercurea Ciuc, Eva Tofalvi are deja patru participări la Olimpiadă, Nagano 1998, Salt Lake City 2002, Torino 2006 şi Vancouver 2010, şi este cea mai titrată sportivă din delegaţia de 24 pe care România o va deplasa la Soci.
„Eva Tofalvi şi Paul Pepene sunt sportivii noştri de la care aşteptăm rezultatele cele mai bune. Obiectivele noastre sunt o clasare în primele 10 locuri la biatlon, prin Eva, şi o clasare în primele 15 po­ziţii la schi fond, prin Paul Pepene. Eu consider că aceste rezultate sunt realizabile, mai ales că cei doi nu se află la prima participare la Jocurile Olimpice. Ne bazăm pe experienţa şi ambiţia lor de a se clasa cât mai sus în ierarhiile finale“, a declarat secretarul general al Federaţiei Române de Schi şi Biatlon, Puiu Gaspar.
De altfel, ea va fi portdrapelul României pentru a doua oară conse­cutiv. La 25 de ani, Paul Dumitru Pepene va participa la Soci pentru a doua oară la Jocurile Olimpice după ce a luat startul la ediţia precedentă de la Vancouver. Cea mai mare surpriză a schiului românesc din ultimii ani o reprezintă calificarea lui Sorin Iulian Pîtea la doar 16 ani în concursul de sărituri cu schiurile de la Jocurile Olimpice de la Soci. Obiectivul acestuia în acest an era calificarea la Campionatul Mondial de juniori, dar rezultatele de la etapele de Cupă Mondială l-au propulsat direct la Olimpiadă.
Marele regret al federaţiei rămâne ratarea calificării celor două echipe ale României de ştafetă la biatlon. Cei nouă sportivi pe care Federaţia Română de Schi şi Biatlon îi va deplasa la Jocurile Olimpice de la Soci sunt: Alexandru George Barbu, Ioan Valeriu Achiriloaie, Ania Monica Germaine Cail – schi alpin; Sara Timea, Paul Constantin Pepene, Florin Daniel Pripici – schi fond; Eva Tofalvi, Cornel Dumitru Puchianu – biatlon; Iulian Sorin Pîtea – sărituri cu schiurile.

Recomandările redacției