Cel puţin 200 de deţinuţi, printre care 30 de insurgenţi, au reuşit să evadeze în urma unui atac întreprins de un comando al militanţilor talibani pakistanezi asupra închisorii centrale din Dera Ismail Khan (nord-estul Pakistanului), luni seara, informează postul de televiziune pakistanez ARY News, publicaţia Dawn.com şi AFP.

Atacatorii, deghizaţi în uniforme de poliţişti şi înarmaţi până în dinţi, au întrerupt mai întâi alimentarea cu energie electrică a clădirii închisorii şi, apoi, au provocat circa 25 explozii de-a lungul gardului penitenciarului. Primele explozii au fost şi cele mai puternice, după cum au relatat martorii.

Ulterior, după cum a declarat un oficial al executivului pakistanez postului tv ARY News, aproximativ 60 de persoane înarmate au luat cu asalt închisoarea, în timp ce, din exterior, restul de atacatori trăgeau din mortiere şi lansatoare de rachete.

În timpul atacului, conform celui mai recent bilanţ, 13 persoane şi-au pierdut viaţa – şase poliţişti, doi atacatori şi un civil de la o firmă de securitate privată – în această nouă ofensivă a insurgenţilor.

Atacul a vizat închisoarea centrală din Dera Ismail Khan, oraş din provincia Khyber Pakhtunkhwa, situată în apropiere de Waziristanul de sud, o zonă tribală semiautonomă, de la graniţa cu Afganistanul, fief al talibanilor şi altor grupări radicale legate de Al Qaida.

Reprezentanţi ai poliţiei pakistaneze au raportat că forţele de ordine au reuşit să captureze şase din cei peste 200 de deţinuţi care au evadat, dar căutările continuă.

‘În total, 243 de deţinuţi au reuşit să evadeze’, a declarat un oficial local Mushtaq Jadoon, care a confirmat capturarea celor şase şi faptul că 30 dintre prizonierii evadaţi sunt insurgenţi.

Închisoarea atacată se află în provincia Khyber Pakhtunkhwa, situata în apropiere de graniţa cu Afganistanul, unde grupările islamiste sunt destul de active. Printre 5.000 de deţinuţi din această închisoare figurau şi 40 de militanţi talibani dintre cei mai periculoşi, precum şi combatanţi din alte grupări radicale islamiste.

Inspectorul general al Direcţiei penitenciarelor din Pakistan, Khalid Abbas, a declarat într-un interviu că autorităţile au primit o scrisoare în care se menţiona un posibil atac împotriva închisorii, dar că autorităţile nu se aşteptau ca lucrurile să se producă atât de repede.

Comandoul era format din 100 de atacatori şi cel puţin doi lideri ai săi proveneau din gruparea islamistă Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), după cum a declarat un ofiţer din serviciile de informaţii de la Islamabad.

Incidentul a avut loc cu câteva ore înainte ca numele viitorului preşedinte al Pakistanului să fie cunoscut. Succesorul actualului preşedinte Asif Ali Zardari va fi ales la 30 iulie de către membrii celor două camere ale parlamentului de la Islamabad şi ai celor patru adunări provinciale.

 

 

(AS – autor: Lilia Traci, editor: Gabriela Ionescu)

 

Recomandările redacției