Miniştrii de Finanţe şi guvernatorii băncilor centrale din grupul G20 se vor reuni vineri la Moscova pentru a intensifica lupta împotriva evaziunii fiscale şi a evita o nouă încetinire a economiei mondiale, transmite AFP.

Reuniunea de două zile de la Moscova va pregăti, de asemenea, summitul liderilor G20, care va avea loc la începutul lunii septembrie la Sankt Petersburg.

‘Până în prezent, ţările G20 au jucat un rol de pompier pentru a ţine sub control criza. Astăzi forumul trebuie să pună la punct o foaie de drum pentru a mobiliza sectorul privat, pieţele financiare, guvernele, băncile centrale şi băncile de dezvoltare’, a declarat vice-ministrul rus de Finanţe, Sergei Storchak.

La ultima reuniune G20, care a avut loc în luna aprilie la Washington, a fost dat publicităţii un comunicat prin care comunitatea internaţională era îndemnată să lupte împotriva secretului bancar ca mijloc pentru combaterea evaziunii fiscale. Sarcina a fost înmânată Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), care ar urma să-şi prezinte vineri raportul.

Un obiectiv cheie al OECD este abordarea aşa-numitei ‘optimizări fiscale’, adică a prevederilor contabile utilizate de companiile multinaţionale pentru a-şi reduce impozitele pe care trebuie să le plătească. Printre companiile care în ultima perioadă au fost acuzate că utilizează metode contabile controversate se numără nume precum Google, Amazon şi Starbucks.

În paralel, o reuniune a miniştrilor Muncii din G20 se desfăşoară la Moscova pentru a discuta modalităţile de întărire a cooperării împotriva şomajului.

 

(AS – autor: Constantin Balaban, editor: Nicoleta Gherasi)

 

Recomandările redacției