jireghieSala Clio a Complexului Muzeal Arad este astăzi, 24 aprilie, la orele 18,00, gazda unui eveniment cultural deosebit: vernisarea celei de-a 53-a expoziţii personale de foto­grafie artistică a maestrului Virgiliu Jireghie, expoziţie intitulată Jonglerii vi­zuale. Cum harul excepţional al lui Virgiliu Jireghie de a surprinde cu ochiul lăuntric ceea ce adeseori scapă ochilor saturaţi de cotidian, titulatura expoziţiei nu poate surprinde decât pe cineva care încă n-a auzit numele lui Virgiliu Jireghie. Stau însă şi mă întreb: oare se află vreun arădean care să nu fi auzit acest nume? Necredincios, îmi răs­pund singur: poate doar cu urechile şi cu sufletele surde.
Virgiliu Jireghie este doctor în arte vizuale, lector la catedra mass-media a Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad. Este absolvent al Facultăţii de geologie-geografie a Universităţii Bucureşti şi al Institutului de Artă Teatrală şi Cinema­tografică I.L. Caragiale. A absolvit de asemenea şi cursul postuniversitar de montaj film şi TV al aceluiaşi institut. De aproape trei decenii este corespondent al Televiziunii Române. Pasionat de imagine şi de informaţia transmisă prin imagini, a devenit membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România încă din 1973. Din acelaşi an şi până în 1999 a fost preşedinte al Foto Club Arad.
Dominat de pasiunea pentru imagine, a înfiinţat în anul 1990 postul de televiziune TV Arad, iar în anul 2008 a lansat postul tv. Goldiş TV online.
A avut până acum 52 de expo­ziţii personale cam prin toată lumea, de la Viena şi Macea până la Valladolid, Montreal, Chişineu-Criş, Budapesta, Moscova şi Covăsînţ.
Fotografii „semnate” de vederea miraculoasă a lui Virgiliu Jireghie prin cristalinul sufletului său şi prin lentilele Zeiss stau la locuri de             cinste în colecţii particulare importante şi impozante din Canada, Spania, Ungaria, Germania, România şi SUA.

Recomandările redacției