Eveniment important pentru slovacii din Nădlac

0
211

La Nădlac, la finele săptămânii trecute s-a desfășurat un eveniment important al comunității slovace din România. La acesta a participat și Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Organizat la invitaţia Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor din România, prin viceprimarul Somrak Duşas, evenimentul a avut parte de prezenţa unor oficialităţi de marcă: Jan Gabor, Ambasadorul Slovaciei în România, Lukas Parizek, secretar de stat Ministerul Afacerilor Externe din Slovacia, Anton Hrnko, preşedintele Comisiei de Apărare al Parlamentului Slovac, Jan Varso, preşedintele Departamentului pentru Slovacii din Diaspora, Iarco Furic – deputat al Uniunii Democratice a Slovacilor şi Cehilor precum şi a altor oficiali ai judeţului şi locuitori ai oraşului Nădlac.  Evenimentul a debutat cu participarea oaspeţilor la cea de-a  IX-a ediţie a Premiului „Andrei Stefanko”,  moment în care  trei laureaţi Jan Labath  şi Anna Tomanova Macanova din Serbia şi Anna Rau – Lehatska  din România au fost distinşi cu premii pentru întreaga activitate literară. Ulterior, oficialii au fost invitaţi la Conferinţa Internaţională „Aspecte etnologice în Cultura Slovacilor din Ţinuturile de Jos”, eveniment care s-a bucurat de prezenţa a nu mai puţin de 40 de conferenţiari din România, Ungaria, Serbia şi Slovacia.
„Judeţul Arad, prin comunitatea slovacă din Nădlac, reprezintă un punct de referinţă în relaţiile dintre România și Slovacia. Această comunitate are rolul de a întări legăturile dintre cele două state, de a fi un factor de stabilitate şi legătură. În concordanţă cu politicile Uniunii Europeane am acţionat pentru încurajarea şi păstrarea identităţii culturale a tuturor minorităţilor. Sunt convins că minoritatea nădlăcană a reuşit să îşi păs­tre­ze tradiţiile, cultura şi limba, ­­satisfăcând nevoia de promovare a identităţii atât în interiorul propriei comunităţi, cât şi în afara acesteia. Consiliul Judeţean Arad susţine derularea unor progra­me, proiecte, evenimente şi manifes­tări culturale des­tinate minorită­ţilor”, a declarat Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.
Cea mai consistentă comunitate slovacă din România este găzduită de Nădlac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.