Evenimente inedite, la 135 de ani de la publicarea nuvelei „Pădureanca”, de Ioan Slavici

0
337

Pentru a marca 135 de ani de la publicarea nuvelei „Pădureanca”, a lui Ioan Slavici, administrația județeană organizează la sediul instituției o expoziție Ex-libris Slavici și una cu fotografiile realizate la turnarea filmului „Pădureanca“. Vernisajul se deschide săptămâna viitoare. Evenimentul este organizat cu implicarea Complexului Muzeal Arad și a Bibliotecii Judeţene A. D. Xenopol.

Consiliul Județean Arad celebrează personalitatea marelui scriitor arădean Ioan Slavici, printr-o serie de evenimente ce vor avea loc în perioada următoare. Astfel, la sediul instituției va fi vernisată o expoziție de grafică, prin expunerea unor lucrări selectate, de-a lungul timpului, în cadrul Trienalei Internaționale Ex Libris. Inițiată în anul 1998, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la nașterea scriitorului, Trienala a reușit să dezvolte, pe parcursul a patru ediții, un proiect care a contribuit, alături de operele literare traduse în diferite limbi, la fixarea personalității lui Ioan Slavici în memoria culturală universală.

Dimensiunea grafică în care a pătruns scriitorul a ajuns pe patru continente. Prin lucrări realizate extrem de minuțios, artiștii au recompus portretul scriitorului, iar prin elemente simbol și personaje plasate la sfârșit de secol XIX, au ilustrat segmente din creația literară a lui Ioan Slavici. Expoziția este organizată de Complexul Muzeal Arad, prin grija Adrianei Pantazi.

De asemenea, săptămâna viitoare, tot la sediul CJ Arad va fi organizat un vernisaj cu fotografii de la turnarea filmului „Pădureanca”, pentru a marca împlinirea a 135 de ani de la data când a fost scrisă nuvela cu același titlu. Editată și reeditată în sute de mii de exemplare, citită de generații de români, „Pădureanca” a devenit unul dintre marile texte slaviciene. Începând cu cei mai tineri, care aleg partea romantică  și terminând cu vârstnicii, care rezonează la atmosfera satului străvechi și a tradițiilor sale, „Pădureanca” este o lectură complexă, ce poate da curs unor dezbateri complexe. Prin opera sa, prin romanele sale, Ioan Slavici este unul dintre cei mai importanți scriitori români.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.