OLYMPUS DIGITAL CAMERAPrima ediţie a Festivalul de film documentar, maratonul Moş Crăciunilor la înot, şi mai multe spectacole care au ca temă sărbătorile de iarnă sunt doar câteva dintre acţiunile cultural-artistice care au fost programate să se defăşoare în luna decembrie în municipiul Arad.
Reprezentanţii Centrului Municipal de Cultură Arad au anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, că, în perioada 28 noiembrie – 31 decembrie, se vor organiza la Arad manifestări culturale, ştiinţifice şi artistice, concerte de muzică uşoară şi folclorică, concerte de colinde, spectacole de dansuri populare și tradiții de Crăciun, caravana portului şi a obiceiurilor populare de iarnă la care vor participa numeroase ansambluri şi formaţii populare din municipiu şi judeţ. Pe lângă evenimentele cu tradiţie în această perioadă, organizatorii eve­nimentelor, Centrul Municipal de Cultură Arad şi Primăria Municipiului Arad vor organiza, în premieră la Arad, Festivalul filmului documentar, care se va derula în perioada 20-21decembrie.
Cu această ocazie, se va inaugura Cinematograful Arta, recent modernizat de administraţia locală, locaţie care va găzdui proiecţiile de filme din cele două zile ale festivalului.
Cinematograful Arta este unul dintre primele cinemarografe de artă, relansat în România, după preluarea sălilor de cinema de administraţiile locale.
Trei zile de sărbătoare de Ziua Naţională
Evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României  vor debuta în 28 noiembrie, cu o conferință națională de comunicări ştiinţifice, la care sunt invitaţi istorici şi cercetători din ţară şi străinătate.
În 29 noiembrie, arădenii sunt aş­teptaţi la un spectacol de muzică, dans și divertisment pentru tineri. Astfel, începând cu ora 18.00, în faţa Palatu­lui Administrativ, vor urca pe scenă Nelu Pitic&Daniel Julean şi Trupa de Serviciu, Nova Band, Quaternion şi Party Mix Arad, precum şi trupa Fantazia.
În 30 noiembrie, de la ora 19.00, este programat un concert de muzică ușoară cu formaţiile On the Edge, Vama şi Smiley.
Spectacolul folcloric dedicat zilei de 1 Decembrie va începe de la ora 17.00, invitaţi fiind orchestra Centrului Municipal de Cultură Arad, soliştii vocali Estera Moldovan, Monica Groza, Lucian Zadic, Daniela Dudaş, Viorel Leric, Aurel Ungur, Ştefan Muntenaş, Orchestra Rapsozii Zarandului, soliştii vocali Cornelia Căprariu Roman, Malvina Nagy, Aura Bonchiş, Tiberiu Crişan, Marius Ciprian Pop, Mirela Manescu, Mihaela şi Ciprian Istrate, Tinu Vereşezan.
Imediat după sărbătorirea Zilei Naţionale a României, conform tradiţiei, în seara zilei de 5 decembrie vor fi aprinse luminițele decorative în brazii de Crăciun şi va fi inaugurat iluminatul festiv din centrul oraşului.
Manifestări pentru sportivi
Maratonul Moş Crăciunilor la alergare se va desfăşura în 6 decembrie, iar în premieră, în acest an, în 15 decembrie se va organiza Maratonul Moş Crăciunilor la înot la Activ Club.
Cei mai buni sportivi arădeni ai anului vor fi premiaţi în cadrul Galei Sportului Arădean, acţiune care va avea loc în 11 decembrie, de la ora 18.00, la Sala Regele Ferdinand.
Revelion popular, la Arad
Comemorarea Revoluției din Decembrie 1989 este programtă în perioada 21-23 decembrie. În 23 de­cem- brie se va desfăşura spectacolul de gală „Caravana tradițiilor de iarnă”, când mai multe ansambluri şi formaţii populare din judeţul Arad vor prezenta obiceiuri şi tradiţii în cadrul unui spectacol care va dura peste 3 ore.
Evenimentele din luna decembrie se vor încheia în ultima zi a anului cu Revelionul popular organizat în faţa Palatului Administrativ. De asemenea, de la mijlocul lunii noiembrie, în faţa Palatului Administrativ din Arad se des­făşoară Târgul de Crăciun care va rămâne deschis până în 10 ianuarie 2015.

Recomandările redacției