Legea ,,Big Brother” a stârnit reacţii pro şi contra printre oamenii politici arădeni

0
309
calimente
Potrivit lui Calimente, cartelele preplătite pot fi folosite și în scopuri nu tocmai legale

Evenimentele din ultima săptămână de la Paris au repus pe tapet Legea 82/2012, cunoscută și sub numele de  „Big Brother”, dar  şi cea privind cartelele preplătite. Toate  vor fi atașate pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile, directorul SRI susţinând că aceste mijloace sunt necesare întrucât există nevoia identificării tuturor factorilor de risc, în contextul noilor ameninţări teroriste. La şedinţa comună, de la finele săptămânii trecute a Grupului Interministerial Strategic (GIS) pentru prevenirea şi combaterea macrocriminalităţii şi a Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a stabilit că se impune o abordare integrată şi o utilizare la maximum a mecanismelor de colaborare ale celor două structuri, pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor de natură să afecteze grav mediul de securitate. În acest sens, s-a convenit asupra necesităţii repunerii pe agenda Guvernului, a Parlamentului şi a societăţii civile a pachetului de acte normative indispensabile asigurării climatului de siguranţă publică şi securitate naţională, în raport de noile evoluţii ale situaţiei de securitate, dar şi de normele Uniunii Europene şi naţionale în domeniu, arată Ministerul Afacerilor Interne, într-un comunicat de presă.

„Aceste reglementări vizează retenţia datelor generate sau prelucrate de furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice, stabilirea cadrului juridic clar, bine definit, predictibil şi previzibil în domeniul utilizării cartelelor preplătite, dar şi necesitatea utilizării, în condiţii legale, a imaginilor obţinute din sistemele publice de monitorizare video”, au precizat reprezentanţii MAI. Directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, a susţinut că aceste mijloace legale sunt necesare serviciilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, întrucât, în momentul de faţă, există nevoia identificării corecte a tuturor factorilor de risc.  Referindu-se la situaţia generată de ultimele evenimente din Franţa, directorul SRI a arătat că noile ameninţările teroriste sunt de natură să pune în pericol grav securitatea naţională şi ordinea publică, dar şi credibilitatea şi autoritatea instituţiilor de aplicare a legii. La rândul său, vicepremierul pentru securitate naţională, Gabriel Oprea, a subliniat că asigurarea unui climat de securitate publică presupune existenţa unor mecanisme operaţionale eficiente ale structurilor de stat, în paralel cu un nivel înalt de responsabilitate în ceea ce priveşte asigurarea garanţiilor procesuale ale persoanelor investigate.

 

Între liberatate și viață

 

Normal, ședinţa comună, condusă de vicepremierul Gabriel Oprea, a avut ca temă analiza dinamicii situaţiei de securitate la nivelul Uniunii Europene şi în zonele de interes strategic ale României, precum şi dezvoltarea capabilităţilor pe linia intervenţiei în situaţiile speciale de urgenţă.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat că „trebuie păstrat un echilibru între drepturile omului şi secretul corespondenţei, însă prioritar este dreptul la viaţă, chiar dacă ar fi îngrădit dreptul la comunicare. Potrivit lui Niţu, în contextul atacului din Paris, comis împotriva săptămânalului satiric Charlie Hebdo, „legile privind cartele  preplătite şi retenţia datelor ar putea constitui, dacă le-am avea, instrumente potrivite pentru a preveni actele de terorism.

 

Pretext pentru a „strânge șurubul”?

 

SANYO DIGITAL CAMERA
Ciupe susţine că libertatea este cel mai important lucru pe lumea asta

Pe de altă parte, mai multe ONG-uri au susţinut, în contextul convocării şedinţei interministeriale, că autorităţile române folosesc atentatul din Franţa pentru a restrânge drepturile fundamentale. „Reamintim că acest presupus «vid legislativ» este de fapt cunoscut de instituţiile statului de peste trei luni. Deci solicitarea ca grupul de lucru inter-instituţional să analizeze în regim de urgenţă […] respingerea de către Curtea Constituţională a legii stocării datelor de trafic ale utilizatorilor de telefonie şi internet reprezintă o măsură aberantă, care perpetuează greşelile trecutului şi îngrădeşte drepturile fundamentale, în locul unei analize profesioniste, aprofundate, care să includă toţi actorii din societate interesaţi de subiect. Remarcăm, încă o dată, că atât sectorul privat, cât şi cel al societăţii civile sunt ignorate de autorităţile statului atunci când iau decizii pe aceste subiecte, se mai arată în comunicatul semnat de APADOR-CH, Miliţia Spirituală, ActiveWatch, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie, Centrul pentru Jurnalism Independent, Asociaţia Geo-spaţial.org, Fundaţia Ceata şi Asociaţia Interactive Advertising Bureau România.

 

Scurt istoric de …neconstituționalitate

 

Legea 82/2012, cunoscută drept legea „Big Brother”, prevedea obligativitatea furnizorilor de telefonie fixă şi mobilă şi de internet să reţină, timp de şase luni, anumite date ale abonaţilor, care să fie trimise, la cerere, autorităţilor din domeniul siguranţei naţionale pentru acţiunile de prevenire, cercetare, descoperire şi urmărire a infracţiunilor grave. Curtea Constituţională a decis, în 8 iulie 2014, că Legea „Big Brother” este neconstituţională. În 16 septembrie 2014, şi Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice pre-pay a fost declarată neconstituţională în ansamblu de către CC, care a stabilit că dispoziţiile legii nu au un caracter precis şi previzibil.

De asemenea, Curtea a constatat că modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans (cartele pre-pay), respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet (wi-fi) nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date.

 

Reacții politice

 

Mihăiță Calimente, deputat PNL și șef al Comisiei Parlamentare de control a SIE: „ În opinia mea, legea cu privire la cartelele preplătite este un exemplu clasic de discriminare pozitivă. Adică de ce abonații de la companiile de telefonie sunt foarte clar identificați, iar cei cu cartele sunt practic anonimi? În fapt, beneficiază de aceleași servicii. Eu nu văd o restrângere a libertăților individuale,  dacă beneficiarii acestor servicii sunt identificați.  Pentru că altfel, se poate naște foarte ușor presupunerea că aceste cartele pot fi folosite și în scopuri nu   tocmai legale. Pe de altă parte, în ce privește accesul la  datele din corespondența electronică, mi s-ar părea un  abuz din partea autorităților. Fără o motivare foarte clară din partea justiției, nu cred că se impune accesul la corespondența persoanei.

 

Dorel Căprar, deputat PSD, lider al Organizației Arad: „În opinia mea este bine că legile sunt repuse în discuție. Desigur, am în vedere siguranța și viața cetățenilor, acum în noul context. Pentru că viața omului este până la urmă cel mai important aspect. Bineînțeles, asta cu găsirea unor mijloace adecvate care să nu conducă, în nici un caz, o îngrădire a libertăților individuale”.

Ionel Ciupe, consilier municipal și președinte al PLR Arad: „Eu sunt total împotrivă ca Legea Big Brother și cea a cartelelor preplătite  să fie repuse pe tapet. Aș îndrăzni să spun că libertatea este cel mai important lucru în lumea aceasta.  Și asta cu orice risc. Nu pentru libertate până la urmă s-a murit acum 25 de ani? Eu spun că instituțiile abilitate au suficiente pârghii pentru a-și putea exercita atribuțiile în mod legal”.

Așadar părerile sunt relativ împărțite, cum, de altfel  era de așteptat.  Autoritățile vor, cel puțin declarativ, să protejeze și mai eficient viața omului. Chiar cu limitarea unor drepturi, cum a lăsat să se înțeleagă procurorul general. Sigur că viața este cea mai importantă valoare. Numai că ea trebuie dublată de libertate. Pentru că și binele, dacă e făcut cu forța, nu are nici o valoare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.