Reprezentanţii Direcţiei Judeţene de Evidenţă a Persoanelor (DJEP) Arad trag un semnal de alarmă cu privire la faptul că aproape 19.000 de arădeni au cărţile de identitate expirate. Asta, cu toate că, în conformitate cu prevederile legale, cetăţenii români sunt obligaţi să aibă acte de identitate valabile.
„Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad aduce la cunoştinţa cetăţenilor că, potrivit cadrului legislativ în vigoare pe linie de evidenţă a persoanelor, respectiv O.U.G nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 290/2005, cu modificările şi completările ulterioare, în sarcina cetăţeanului român se stabileşte obligaţia de a deţine un act de identitate valabil – documentul fiind eliberat exclusiv la solicitarea acestuia. Având în vedere că în evidenţele Ministerului Afacerilor Interne judeţul nostru figurează cu un număr de 18.832 persoane care nu au solicitat eliberarea actului de identitate în termenele prevăzute de lege, în vederea eficientizării activităţilor pentru punerea în legalitate a acestora, Direcţia Jude- ţeană de Evidenţă a Persoanelor Arad face un apel către toţi cetăţenii pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care pot deveni contravenienţi la prevederile legii”, se arată într-un comunicat de presă al DJEP.
Apel către românii plecaţi în străinătate
Reprezentanţii instituţiei susţin că mulţi dintre cei care au rămas fără acte de identitate valabile sunt plecaţi în străinătate, astfel încât şi aceştia sunt rugaţi să-şi clarifice situaţia.
„Ţinând cont de faptul că în această situaţie se regăsesc mulţi dintre cetăţenii români care din diferite motive sunt plecaţi în străinătate, având în vedere că mulţi dintre aceştia se întorc pe perioada verii în ţară pentru a-şi petrece concediul de odihnă, facem un apel şi către aceste persoane pentru a-şi clarifica statutul juridic faţă de statul român, implicit valabilitatea actelor de identitate. Întrucât cetăţeanului român îi revine obligaţia de a deţine un act de identitate valabil: în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul însoţit de unul dintre părinţi sau de reprezentantul său legal, va solicita Serviciului de Evidenţă a Persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui act de identitate; cu minimum 15 zile înainte de expirarea termenului de valabilitate al actului de identitate, titularul, va solicita Serviciului de Evidenţă a Persoanelor de la locul de domiciliu eliberarea unui nou document. În situaţia în care cetăţenii nu respectă termenele stabilite prin lege pentru punerea în legalitate cu acte de identitate, aceştia vor fi sancţionaţi contravenţional cu amendă cuprinsă între 40 lei şi 80 lei”, se mai arată în comunicat.

A1 88
Ultimă oră! Austria ne primește în Schengen, însă doar pe care aeriană
citește mai mult »