operatie_spitalZilele însorite plac oricui. Chiar şi virusurilor şi bacteriilor. Iar dacă în preajma se afla şi apă, cu atât mai mult. Şi te poţi trezi, drept suvenir de vacanţă, cu o boală grea.

Deşi aşteptat, anotimpul vacanţelor aduce şi neplăceri. Iar unele sunt foarte mari. E momentul să pui în practica regulile ele mentare de igiena învăţate în clasele primare şi sa-ţi educi şi copiii sa le respecte cu sfinţenie. Altminteri, iata ce rişti:

1 Ciuperci „năbădăioase”

Caldura şi umiditatea creează mediul ideal dezvoltarii ciupercilor şi bacteriilor. Transpiraţia abundenta, prezenţa la piscine, ştranduri ori la duşuri comune ne pot face cunoscute efectele nedorite ale dermatozei numite pitiriazis. Nu doare, dar păteaza pielea şi se scapă greu de ea. Mersul desculţ pe marginea bazinelor poate favoriza apariţia aşa-numitei ciuperci a piciorului, care da mâncarimi şi sen zaţie de arsura.

2 Virusuri încăpăţânate

Aşa-numita „boala sarutului” sau mononucleoza e infecţia cu virusul Epstein Barr, care ramâne în organism toata viaţa. Cei care au avut-o nu o mai fac, însă ramân purtatori ai virusului şi îi pot contamina pe cei cu care vin în contact. Pot aparea dureri puternice în partea stânga a abdomenului, ameţeli, bătăi rapide ale inimii, tulburari de respiraţie, hemoragii. Nici cu herpesul nu-i de joacă. Riscul de a contacta alte infecţii creşte dupa infectarea cu virusul herpetic. La persoanele cu imunitate scazuta, pot aparea şi meningoencefalite herpetice sau hepatite fulminante. Iar banalii negi nu trebuie ignoraţi. Se iau foarte uşor, iar prin infectarea cu virusul Papiloma uman (HPV) se risca apariţia cancerului genital.

3 Probleme digestive

Diaree sau constipaţie, astfel de tulburari pot aparea în urma consumului de apa nefiltrata corespunzator sau de mâncaruri alterate sau cu care nu este obişnuit organismul. Diareea e cauzata de o infecţie bacteriana, provocata fi e de E-Coli, fi e de Salmonella sau de virusuri şi paraziţi. E suficient să faci o baie în piscină, sa mănânci o îngheţata, legume crude, sa-ţi ştergi faţa de transpiraţie cu palmele nespalate sau sa bei un pahar cu apa cu gheaţa facuta din apa de la robinet.

4 Boala mâinilor murdare

Aşa e cunoscuta hepatita A. Febra, durerile musculare, îngalbenirea pielii şi a albului ochilor sunt caracteristice bolii. Unele persoane nu prezinta niciun simptom şi transmit virusul mai departe.

5 Răceli periculoase

Simptomele gripei nu trebuie neglijate. Ceea ce debuteaza cu un stranut, puţină febra şi moleşeala se poate transforma într-una dintre afecţiunile grave cauzate de pneumococi, de la conjunctivite, sinuzite, pneumonii, pâna la temuta meningită.

SURSA:  Libertatea.ro

Recomandările redacției