Unii pleacă, alții vin la Șoimii Lipova în pauza competițională invernală. Ceea ce era în aer de la finalul turului de campionat
s-a oficializat zilele trecute la Șoimii Lipova. Antrenorul Flavius Sabău a renunțat la trei dintre componenții lotului din prima parte a stagiunii, iar din stafful tehnic nu mai face parte Florin Trifoi. Probabil, Cătălin Bujor va activa ca jucător și antrenor cu portarii mai tineri.
Despărțiri la milocul terenului
Doi dintre fotbaliștii care și-au luat dezlegările au chiar nume sonore, respectiv Adi Piț (ex. UTA, Bellinzona, AS Roma sau U. Cluj) și Dumitru Copil, mijlocașul comparat cu Gheorghe Hagi în urmă cu un deceniu. Totodată, de „alb-albaștrii” s-a mai despărțit și de Mădălin Tomuț, fundașul stânga titular al echipei ce promova în vară în eșalonul terț. „Ca la orice echipă, în această iarnă sunt câteva plecări și sigur că în locul lor vor sosi alții. Pe lângă juniorii Vasile și Lăcustă care au plecat mai repede decât finalul turului, ne-am despărțit zilele acestea și de Copil, Tomuț, Piț. Le mulțumim pentru ce au făcut la Șoimii, ne-au ajutat mult, cu unii chiar am promovat în Liga a III-a. Sunt jucători buni, valoroși, le dorim succes mai departe la cluburile la care vor activa”, a precizat Radu Pop, președintele „șoimilor”.
Cinci achiziții certe, între care trei juniori
La capitolul achiziții, cele mai importante răspund la numele Cristian Poiană și Fabian Himcinschi. Ambii au îmbrăcat tricoul celor de la Școlar Reșița în prima parte a sezonului și vin să întărească ofensiva echipei lui Flavius Sabău.
Cristian Poiană a ajuns la 29 de ani și a bifat destule echipe în cariera sa, în primele trei ligi, ca: Drobeta Turnu Severin, Pandurii, U. Cluj, FC Maramureș, Chindia Târgoviște, FCM Târgu Mureș, CS Oșorhei, FC Caransebeș, Național Sebiș, CSM Lugoj, Performanța Ighiu și, după cum vă spuneam, Școlar Reșița. E mijlocaș central cu calități de coordonator de joc, dar face destul de bine și faza defensivă a jocului. La nevoie, poate juca și în cele două benzi la mijlocul terenului.
Fabian Himcinschi a fost lansat în fotbal de Unirea Alba Iulia, gruparea din oraşul natal. Are și el destule echipe în carieră, ca Empoli (Italia), Poli Timişoara, FC Caransebeş, CSM Rm. Vîlcea, Dinamo Bucureşti şi Dunărea Călăraşi, Ighiu și, bineînțeles, Reșița. În 2011, a fost component al echipei reprezentative Under 17 a României prezentă la turneul final al Campionatului European din Serbia, unde a înscris unicul gol al „tricolorilor”. De altfel, în acel an, UEFA l-a inclus pe Fabian Himcinschi, fiul antrenorul Adorian Himcinschi, în echipa ideală a turneului final din Serbia. „M-a atras proiectul de la Lipova, sunt gânduri serioase acolo, se doreşte reconstruirea echipei. Am reziliat contractul de comun acord cu formaţia din Valea Domanului, aşa am considerat că este mai bine pentru ambele părţi. După un an petrecut la Reşiţa aveam nevoie de o schimbare şi mi-am dorit o echipă unde să fie linişte”, a declarat Fabian pentru Puternicul vârf a semnat un contract valabil 18 luni cu lipovanii.
Sebastian Moroz a evoluat în debutul actualei stagiuni la Național Sebiș. Produs al celor de la LPS Satu Mare, portarul de 19 ani și-a reziliat contractul cu gruparea de pe Crișul Alb după venirea lui Ionuț Poiană și acum a acceptat oferta Lipovei. Rămâne de văzut dacă va avea concurența lui Adelin Iliescu, care este destul de curtat de grupări mai pretețioase decât cea a Șoimilor.
În fine, așa cum anticipam, Sabău va conta din retur și pe Raul Iova, fundașul de 19 ani împrumutat de la UTA. „L-am mai luat și pe juniorul Erik Tiponuț de la LPS Oradea, dar mai așteptăm alți doi copii, unul de la București și altul din zona Gorjului. Dacă vor mai fi ceva plecări, posibil să mai aducem ceva jucători. Oricum, ne mai dorim încă un <<închizător>>. Avem ceva tatonări, sperăm să finalizăm una din variante cât de repede putem”, ne-a mărturisit Radu Pop.
Pop: „Am fost prea optimiști în vară, sper să reușim mai mult în retur”
Totodată, președintele Lipovei a făcut o scurtă radiografie a turului, cu bătăie spre stagiunea de primăvară. „Trebuie să recunoaștem că în vară am fost prea optimiști țintind un obiectiv îndrăzneț, locurile 1-5. Cu toate că noi știam că avem un lot competitiv, cu jucători experimentați cu prezențe în ligile superioare, dar și cu jucători debutanți dar ambițioși și pregătiți, rezultatele nu au fost cele așteptate. Dar nu vreau să dau vina pe jucători, ci cred că cel mai important dezavantaj pe care l-am avut a fost faptul că nu am avut un teren de pregătire al nostru și nu am jucat meciurile acasă, la Lipova. Aici, m fi beneficiat de suportul important al spectatorilor, care, chiar dacă joci mai slab, îți dau de multe ori aripi și putere. În schimb, am jucat practic în deplasare, la Pâncota, unde, deși am avut și avem pentru retur toate condițiile oferite de autoritățile locale, cărora le și mulțumim și cu acest prilej, nu a fost chiar prea bine pentru noi. Un alt handicap pe care l-am avut a fost acela că am folosit jucători juniori născuți în anul 2000, mult mai mici decât limita de vârsta, în speranța că îi formăm și îi avem mai multe sezoane la dispoziție. Dar, acest lucru s-a văzut pe teren, lupta era de multe inegală între noi și adversarii noștri. De exemplu, fundașul Stoin a împlinit 17 ani de abia la finalul anului 2017. Nu ne rămâne de făcut decât să ne pregătim în continuare și să încercăm să reușim mai mult în retur”, a ținut să precizeze Pop.
Amicale cu două dintre echipele UTA-ei
Reunirea lotului lipovan este programată luni, 15 ianuarie, iar reacomodarea cu efortul va fi „spartă” de un prim amical ce se va disputa pe 19 ianuarie, cu UTA Under 19. „Acest test îl facem mai mult pentru a-i vedea la lucru pe noii sosiți. Apoi, în perioada 25 ianuarie – 2 februarie vom pleca într-un canto- nament lângă Debrecin, în Ungaria, unde avem condiții superioare de pregătire celor de anul trecut. De exemplu, un teren sintetic ce va putea fi utilizat indiferent de condițiile meteo, sală de forță, saună, recuperare la bazin și alte facilități. La întoarcere vom lega partide amicale după cum urmează: 7 februarie, cu UTA, 10 februarie, cu Pecica, 14 februarie, cu Ghiroda, 17 februarie, cu Cermei, iar în ultima săptămână, înainte de reluarea campionatului, vom juca cu Dudeștii Vechi din județul Timiș”, ne-a mai informat Radu Pop.
Actualitate 21
Peste 12 tone de deșeuri periculoase, la o firmă din Sântana
citește mai mult »