După Răzvan Oaidă, la Wolverhampton Wanderers și Emanuel Vasi, la Manchester City, David Popa este cel de-al treilea fotbalist al generației 1997 crescută de Atletico Arad care a ajuns în fotbalul Englez. A făcut-o vara trecută, chiar după promovarea UTA-ei în Liga a 3-a și a devenit unul dintre cei mai importanți jucători ei echipei de tineret a „alb-albaștrilor”. Puternicul atacant, component și al echipei naționale Under 19, a împlinit pe 9 decembrie 18 ani, prilej cu care vă redăm interviul realizat de colegii nostril de la Ziarul de Sport.
ZdS: Cum vezi viaţa ta în Anglia, din punct de vedere fotbalistic şi nu numai, după mai bine de un an de la transferul tău acolo?
David Popa: Viaţa de fotbalist de aici este una foarte bună pentru că ești învățat de la vârste fragede să ai o mentalitate de succes și de învingător. Cultura de aici iarăşi este un lucru fascinant, astel încât pot spune că în această posibilitate m-am dezvoltat din toate punctele de vedere, ca fotbalist, dar şi ca om în general.
ZdS: Te-ai integrat repede la echipa de U18, apoi ai facut repede pasul spre U21, unde joci în mod regulat. Cum faci 18 ani crezi că anul viitor îţi vei face majoratul şi în fotbal, cu un debut pentru echipa mare în într-un meci oficial (David a jucat deja în câteva amicale pentru echipa mare – n.r)?
David Popa: Da, asta este obiectivul meu pentru anul viitor, de a juca bine la tineret și de a debuta într-un meci oficial pentru echipa mare. Sunt conştient însă că mai am multe de învăţat şi perfecţionat, dar simt că pot face saltul spre adevăratul fotbal încă de anul viitor.
ZdS: Eşti un atacant înalt, dar şi cu o tehnică foarte bună în regim de viteză. Iar golurile reuşite de tine în Anglia (un asemenea gol i-a adus titlul de golul lunii august la categoria sa de vârsta, anul acesta)  demonstrează din plin aceste calităţi atipice pentru un atacant român. Cu ce fundaşi din fotbalul englez visezi să te duelezi in viitor?
David Popa: Unul dintre fundașii cu care aş vrea să mă duelez pe viitor ar fi John Terry, pentru că este unul dintre cei mai buni fundași din lume și cel mai bun fundaș din Anglia. Sunt convins ca impactul cu fotbalul mare va fi unul dur, din toate punctele de vedere, dar pentru asta m-am apucat de fotbal, pentru a juca alături şi contra celor mari.
ZdS: Aş spune că mai ai o calitate atipică pentru un fotbalist român: îţi place să înveţi, iar lucrul acesta te-a propulsat în echipa de vis a League Football Education pe luna octombrie. Cât de importantă este şcoala pentru tine şi de ce ar trebui un sportiv să se concentreze şi pe componenta educaţională din viaţa sa?
David Popa: Eu la colegiu lucrez pe partea sportivă și învăț lucruri folositoare pentru cariera mea fotbalistică. De asemenea, este foarte important să ai un plan de rezervă și cei de aici pun mare accent pe acest lucru. De asta ar trebui să ţină cont fiecare sportiv, de fapt, pentru că e nevoie doar de o singură accidentare majoră şi toată cariera ta se poate nărui. Şcoala este deci foarte importantă, atât pentru acum, cât mai ales pentru viitor!
ZdS: Cum se trăieste un meci pe St. Andrews şi cât de bine ţi-a intrat în sânge rivalitatea din oraş, între echipa ta şi Aston Villa?
David Popa:  Meciurile de pe St.Andrews sunt foarte frumoase, pentru că fanii sunt aprope de echipă și se bucură de fiecare moment pe care îl petrec acolo, și eu la fel. Ar fi un vis împlinit să joc, de ce nu chiar să şi marchez într-un derby de asemenea istorie şi anvergură!
ZdS: Recent, ai jucat şi pentru România U19 într-un meci oficial (cu Insulele Feroe, în preliminariile pentru Turul de Elita- n.r.). Cât de departe vezi tu generaţia ta mergând pe viitor? Cehia, Austria şi Slovacia vor fi adversarele voastre din Turul de Elită. Crezi că tu şi colegii tăi puteţi realiza supriza, cu o calificare la turneul final?
David Popa: Eu cred ca avem o echipă foarte bună, pregătită foarte bine de către antrenori. Cred că putem să trecem de Turul de Elită, deşi întâlnim cel puţin două adversare cu tradiţie în sectorul juvenil (Cehia şi Austria), plus alta capabilă mereu de mare surprize. Dar cred că putem trece mai departe şi, de ce nu, să ne batem de la egal la egal cu echipele naționale de top din lume, la turneele finale.
ZdS: Ca fost fotbalist al UTA, cum vezi echipa de la distanţă? Crezi în şansa ei de a se bate cu granzii campionatului în Liga 1, ca pe vremuri? Dar de viitorul fotbalului din Alba Iulia, oraşul tau natal, ce părere ai?
David Popa: UTA o duce foarte bine, e pe primele locuri și îmi doresc din toată inima ca să promoveze în Liga 1, pentru că este o echipa mare și de tradiție a fotbalului românesc. Şi da, cred că pot să se lupte cu granzii României, pentru ca au niște jucători foarte buni, unii dintre ei foşt colegi de-ai mei. În schimb, sunt puţin trist că Alba Iulia nu mai are o echipa în primele ligi, dar sper ca pe viitor să se redreseze și să ajungă din nou acolo unde le este locul. Pentru că mereu această zonă a ţării a oferit jucători talentaţi!
ZdS: Per total, care este marele tău vis, ca fotbalist de club, dar şi ca reprezentant al echipei naţionale ?
David Popa: Visul meu ca fotbalist de club este de a juca în Champions Leaague în mod regulat și alături de echipa mare a României la cel puţin un turneu final. Ştiu că mai am mult până departe, dar sunt convins că am abilităţile şi încrederea necesară pentru a-mi atinge toate visurile!
ZdS: Pe final, am să te rog să adresezi un mesaj către toţi susţinătorii tăi, dar şi pentru microbiştii români care încă nu te-au văzut jucând.
David Popa: În ultimul rând, aş vrea să mulțumesc familiei mele pentru tot suportul și sfaturile grozave care mă ajută și în ziua de azi, și de asemenea prietenilor mei de la UTA Arad care mereu mă încurajau și mă făceau să ma simt bine. Și de asemenea antrenorilor mei  Francisc Tisza, Marius Demian și Cristi Păcurar,  pentru sfaturile bune și toate lecţiile de viaţă primite. Sper ca prin performanţele mele de aici să îi fac mândri pe microbiştii români şi pe englezi mai încrezători în va­loarea jucătorilor români!

Recomandările redacției