Tinerii care au terminat liceul vor arăta cu ce cunoștințe au rămas după anii de școală, pentru că, de luni începe examenul de Bacalaureat. Peste 3.300 de elevi arădeni înscriși în această sesiune vor da examen.

Bacalaureat 2020 începe luni, 22 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura română. Ca și la Evaluarea Natională, absolvenții de liceu vor trece prin triajul epidemiologic înainte de intrarea în sala de examen. Examenul de Limba română de la BAC începe la ora 9:00, însă candidații trebuie să fie în clase între 7:30 și, cel mai târziu, ora 8:30. Proba scrisă la Limba română durează 3 ore.

Bacalaureat 2020 a debutat însă, joi, 11 iunie, cu etapa echivalării și recunoașterii competențelor lingvistice și digitale pentru absolvenții de clasa a XII-a. Potrivit calendarului oficial stabilit de ministerul Educației și Cercetării, această etapa a durat până pe data de 17 iunie. Echivalarea înlocuiește probele orale de competențe.

Subiecte din mai puțină materie

Examenul celor 12 ani de școală vine cu noutăți în 2020. Anul acesta, în contextul panemiei de coronavirus, subiectele de la Bacalaureat nu vor conține subiecte din materia din al doilea semestru.

Potrivit regulilor publicate în Monitorul Oficial, candidații la Bacalaureat 2020 nu au voie să intre în sălile de examen cu telefoane mobile, căști audio, mijloace electronice de calcul sau de comunicare, ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați sau orice tip de document ce ar putea fi folosit pentru rezolvarea subiectelor.

Toate aceste obiecte vor fi lăsate în sala de depozitare stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop. Cei care se opun depozitării acestor obiecte nu vor fi primiți în sala de examen.

Absolvenților de liceu le este interzis să vorbească între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale.

Încălcarea regulilor este considerată tentativă de fraudă, iar candidații prinși cu nereguli nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen“, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Înregistrările audio-video din sălile de examen vor fi verificate de Comisiile de bacalaureat, prin sondaj, după încheierea fiecărei probei scrise

Noutate – rezultate anonime

Bacalaureatul 2020 mai are o particularitate în premieră și anume – anonimizarea rezultatelor. Numele elevilor vor fi codificate, astfel că la avizier, precum și pe pagina online dedicată rezultatelor de la Bac 2020 vor apărea coduri în dreptul cărora vor fi afișate notele și mediile. Fiecare candidat de la Bacalaureat va primi anterior afișării rezultatelor codul specific.

Rezultatele examenului de bacalaureat 2020 vor fi afișate la avizierele liceelor, prin postare pe pagina de internet a liceelor și prin postare pe pagina de internet a Ministerului Educației și a inspectoratelor școlare.

Anul acesta vor fi organizate trei sesiuni de Bacalaureat. S-a scos sesiunea specială pentru olimpici, însă s-a adăugat una specială, pentru elevii afectați de coronavirus sau cu temperatură la primele examene.

Recomandările redacției