Absolvenţii de liceu care au ales ca materie de examen pentru bacalaureat limba maternă alta decât Limba Română au susţinut ieri proba scrisă la această materie, în acest scop fiind organizate în judeţ trei centre: la Colegiul Csiky Gergely din Arad pentru Limba maghiară, la Liceul Adam Müller-Guttenbrunn din Arad pentru Limba germană, şi la Liceul teoretic Jozef Gregor Tajovsky din Nădlac pentru Limba slovacă.
La Colegiul Csiky Gergely şi-au sus­ţinut examenul scris în Limba maghiară 79 de candidaţi, la Liceul Adam Müller-Guttenbrunn au dat probă scrisă la Limba germană 35 de candidaţi, iar la Liceul Jozef Gregor Tajovsky din Nădlac au dat examen scris la Limba slovacă 27 de candidaţi. „Examenul a decurs în condiţii excelente, nefiind sesi­zată nici o neregularitate şi neînregistrându-se nici o reclamaţie. Nici n-ar fi putut fi altfel, candidaţii fiind puţini şi foarte disciplinaţi. Singurele probleme au fost cele de organizare propriu-zisă, respectiv de constituire a comisiilor de bacalaureat şi a corpului de asistenţi. Pentru a nu exista vreo suspiciune de conflict de interese, Inspec­to­ratul Şcolar Judeţean Arad a cerut sprijinul organismelor similare din judeţele învecinate, astfel că pentru evaluarea lucrărilor în Limba slovacă ne-au sosit doi evaluatori din judeţul Bihor, din judeţul Timiş sosindu-ne doi evaluatori pentru lucrările în Limba germană şi un eva­luator pentru cele în Limba ma­ghiară. În aceeaşi idee a evitării oricăror suspiciuni, ISJ Arad a trimis în judeţul Bihor doi evaluatori pentru Limba slovacă”, a declarat inspectorul şcolar prof. Mariana Tocaciu, purtătoare de cuvânt a ISJ Arad.
În privinţa subiectelor, opiniile candidaţilor au fost împărţite. „N-a fost deloc greu. Toate subiectele au fost din materia de clasa a XII-a, deci parcursă în acest an şcolar. Nu am nici o îndoială în privinţa rezultatului; nu poate fi decât unu foarte bun”, a spus o candidată care ieşea din sala de examen de la Colegiul Csiky Gergely. Câteva minute mai târziu, o colegă „de suferinţă” opina diferit: „A fost mai greu decât examenul de la Limba română. Eu am dat examen şi la Română, dar acela a fost mai uşor. Dacă la Limba română n-am avut probleme, azi am avut. Oricum, cu toate problemele, am şi speranţe că rezultatul va fi pozitiv”, a spus tânăra.
Dincolo de tensiunea unui examen, tensiune care nu poate fi negată, impresionantă a fost atmosfera de civilizaţie şi de civilitate a candidaţilor înainte de intrarea în sălile de examinare şi la ieşirea din ele; lipsea cu desăvârşire zarva spectaculoasă şi zbuciumată din ziua precedentă.

Recomandările redacției