IMG_0393Situaţie fără precedent la Primăria din Târnova, acolo unde majoritatea consilierilor locali ameninţă că îşi vor da demisia în bloc, în cazul în care primarul Florin Farcaşiu nu îşi schimbă atitudinea. În cursul zilei de ieri trebuia să aibă loc o şedinţă extraordinară de consiliu, în care să fie votat bugetul comunei. Din cauza faptului că la şedinţă s-a prezentat un număr insuficient de consilieri locali, aceasta a fost nestatutară.
Viceprimarul Dorin Jiva pune absenţa consilierilor locali pe seama atitudinii manifestate de către primarul Florin Farcaşiu, pe care îl acuză de faptul că „nu a pus la dispoziţia consilierilor planul de investiţii al comunei pe anul 2013 şi a refuzat să prezinte starea economică pe luna martie“. Viceprimarul a adăugat că „nu puteam să votăm un buget în aceste condiţii. Doamna contabilă trebuia să ne prezinte starea economică a comunei pe luna martie. Din auzite, am înţeles că Târnova are o datorie de 46 de miliarde de lei“.
Situaţia tensionată la primăria din Târnova datează de mai multă vreme. Consilierii locali i-au cerut primarului Farcaşiu, printr-un proiect de hotărâre, să le prezinte patrimoniul comunei. Acesta trebuia prezentat în maxim zece zile. „După acest termen, primarul ne-a răspuns printr-o adresă că nu poate să ne prezinte inventariul comunei decât în 30 de zile. Şi după expirarea acestui termen, ni s-a comunicat că patrimoniul ne va fi prezentat într-o şedinţă ordinară. În luna martie, însă nu a fost organizată absolut nici o şedinţă ordinară. Până la urmă, termenul de zece zile s-a întins la peste o sută de zile pentru că primarul pur şi simplu refuză să ne prezinte situaţia comunei. De asemenea, acelaşi lucru s-a petrecut şi când i-am cerut să pună la dispoziţia consiliului local toate sentinţele prin care primarul, cu tot aparatul de specialitate, a pierdut în instanţă“, susţine Dorin Jiva.
Consilierii îl mai acuză pe primar de faptul că în loc să vină în faţa lor şi să îi consulte, aşa cum prevede legea, acesta nu ţine cont de nici o părere. „Primarul a fost obişnuit cu marionete, care îi votau după bunul plac, tot ce acesta visa. Acum are parte de un consiliu care, citind legea o şi înţelege şi îl obligă şi pe el să o respecte. Cum să ne prezentăm la şedinţă pentru a vota bugetul, când noi avem atât de multe necunoscute?“, se întreabă viceprimarul.
Acuzat că se foloseşte de profesori
Primarul susţine că în condiţiile în care comuna nu are bugetul votat, nu se pot achita salariile profesorilor deoarece trezoreria statului nu permite efectuarea de plăţi. Situaţia este văzută însă cu totul altfel de către con­silierii locali. „Primarul s-a dus la finanţe şi a cerut blocarea conturilor, sperând că în felul acesta ne va forţa să îi votăm bugetul după bunul plac, fără să obiectăm. Salariile profesorilor, însă nu se adoptă în consiliul local, ci în consiliul de administraţie al şcolii. Prin suma per capita, banii pentru plata salariilor cadrelor didactice vine de la minister. Dorind cu orice preţ trecerea bugetului după propriul plac, secretarul comunei face convocatorul pe baza legii învăţământului din 2008, unde, într-adevăr, banii veneau doar prin primărie. Conform Legii 1 din 2011, nu consiliul local face însă bugetul şcolii“, mai declară viceprimarul Dorin Jiva.
În aceste condiţii, în care primarul este acuzat că ignoră total consiliul local, consilierii ameninţă că vor ajunge să îşi depună demisiile în bloc.
Am încercat să luăm legătura telefonic şi cu primarul Florin Farcaşiu, însă acesta nu a putut fi contactat.

  • tarnovan spune:

    hahahha! abia asteapta o comuna intreaga sa va dati demisia pdl-istilor. si cei care v-au votat va scuipa acum pe strada. voi spuneti ca intelegeti legea? jumatate dintre voi sunteti analfabeti. nu-i asa gravila? hai sa vedem cum va dati voi demisia stiind bine ca nu o sa va mai voteze nimeni. ANTICIPATELE o sa fie leacul acestei comune impotriva unor „boli” cum sunteti voi. de ce nu spuneti corect ca nu vreti dezvoltarea comunei cat timp este Farcasiu primar?

  • jkl spune:

    titlul corect ar fi :”EXASPERATI CA NU POT FURA CUM AU CREZUT, 6 CONSILIERI SEMIANALFABETI SI TICALOSI ISI IAU JUCARIILE SI PLEACA ACASA”. Toti locuitorii comunei s-au saturat de aceste tentative de oameni.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției