Szocs Zoltan Geza, bărbatul de la care ar fi plecat întreaga operațiune a ofițerilor anticorupție de la vama Borș din județul Bihor, acolo unde șase polițiști de frontieră au fost reținuți pentru luare de mită, spune lucruri incendiare și despre ce se petrece în vămile arădene. Bărbatul din Șimleu Silvaniei, județul Sălaj, ne-a contactat telefonic și ne-a pus la dispoziție, în exclusivitate pentru Glasul Aradului, mai multe documente din care rezultă plângerile pe care le-a făcut constant către organele abilitate, inclusiv la Arad, în legătură cu situația din vămile din Vestul țării. „În ceea ce privește situația de la vama Borș, am atras atenția cu mult timp înainte și am făcut tot felul de plângeri și de sesizări, până când m-au declarat nebun și mi-au luat dreptul de a mai deține vreodată permis de conducere. Totul pentru că am atras atenția asupra ilegalităților care se petrec. În cele din urmă, s-a demonstrat că tot ceea ce am spus este adevărat, iar corupția de la vama Borș a fost deconspirată“, ne-a declarat Zoltan Geza.

Poliţişti ai Direcţiei Generale Anticorupţie, coordonaţi de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, au descins, marţi, la Punctul de Trecere a Frontierei Borş I şi la locuinţele mai multor poliţişti de frontieră, acţiunea fiind declanşată într-un dosar de corupţie

Polițiștii de frontieră de la Borș sunt acuzați că pretindeau diferite sume de bani de la șoferii de camioane, pentru a le reduce timpul de așteptare în coloana care se forma pe Drumul European 60.

Șase politiști de frontieră au fost aduși la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor. Ei sunt acuzați de luare de mită, infracțiune pe care ar fi comis-o în ultimii doi ani.

Au pretins și primit sume de bani cuprinse între 50 și 100 de euro de la conducătorii camioanelor de transport marfă pentru a le facilita reducerea timpului de așteptare în coloana ce se forma pe Drumul European 60 sau pentru a nu-și îndeplini atribuțiile de serviciu referitor la carantinarea unei persoane”, a precizat Gligor Sabău, prim-procuror adjunct Parchet Bihor.

Situația la Arad este mai coruptă decât la Borș

Cozile de TIR-uri sunt foarte dese în punctele de trecere a frontierei din Vestul țării, din cauza restricțiilor de circulație de pe teritoriul Ungariei. Aceste restricții se aplică în weekend și în timpul sărbătorilor legale din țara vecină. Unii șoferi se plângeau de faptul că unele camioane treceau suspect de ușor de vamă.

Acţiunea a fost una comună, desfăşurată atât de autorităţile judiciare române cât şi cele din Ungaria şi vizează fapte de corupţie comise în legătură cu înlesnirea intrării în spaţiul Schengen a unor cetăţeni care nu îndeplinesc condiţiile pentru acest lucru. Informația nu a «transpirat» însă în spațiul public din Ungaria. Cei de acolo au făcut controalele intern, iar rezultatele nu au apărut în presă, așa cum au apărut în România“, susține Zoltan Geza. Acesta mai spune că deține informații conform cărora acțiunile celor de la anticorupție se vor extinde cât de curând și la punctele de trecere vamală Borș II din Bihor, dar și la punctele de trecere a frontierei de pe raza județului Arad.

Situația la Arad este ca la Borș. Suma plătită polițiștilor de frontieră ar fi tot de 100 de euro.

Situația la Arad este și mai coruptă decât la Borș. Se adaugă contrabanda de țigări, plus traficul de migranți. La Nădlac cozile sunt mult mai mari decât la Borș, de vreo 10 sau 15 kilometri. Dacă ați fost vreodată în aceste cozi, veți observa cum unele camioane trec pe lângă, nu așteaptă la rând și nici măcar nu sunt oprite la punctul vamal. Vă dați seama cum se realizează acest lucru“, ne-a declarat Zoltan Geza.

Recomandările redacției