De când s-au impus restricțiile, oamenii se întreabă dacă există sau nu există persoane care sunt exceptate de la vaccinare.  Medicul Gindrovel Dumitra, membru al Grupului de lucru de Vaccinologie răspunde acestor întrebări, după ce în alte țări europene circulă o așa numită listă cu afecțiunile care nu permit vaccinarea.

Sunt și la noi în țară persone hiperalergice care au contraindicație clară pentru vaccin, dar sunt și persoane cu boli cronice cărora medicii curanți nu le recomandă să se vaccineze.

„Practic discutăm de două tipuri de contraindicații absolute, și aici noi cunoaștem șocul anafilactic suferit la o doză anterioară de vaccin, respectiv la trombocitopenia care apare după administrarea unei doze de vaccin”, explică medicul Gindrovel Dumitra, la Antena3.

Există deasemenea și o paletă destul de largă de contraindicații temporare la pacienții aflați în tratament cu imunosupresoare sau chimioterapie. În aceste cazuri data la care se administrează vaccinul trebuie aleasă împreună cu medicul curant, astfel încât beneficiul să fie maxim.,, În niciun caz nu vorbim de contraindicație definitivă: la acești pacienți se poate administra vaccinul”, a precizat medicul invitat în direct la News Hour.

Doctorul Dumitra a mai explicat că există  o serie de alte reacții adverse care au fost suferite, de exemplu la un anumit tip de vaccin, situație în care se recomandă folosirea vaccinului pe pe altă tehnologie. ,,Dacă a apărut o reacție adversă la vaccinul bazat pe adenovirus, bazat pe vector viral, atunci se va folosi la rapel vaccinul pe bază de ARN mesager, precum și invers.

Există soluții pentru persoanele care într-un fel sau altul se află în situația de a nu își administra același tip de vaccin”, a mai spus Dumitra. 

În cazul celor care nu se pot vaccina dar trebuie să prezinte o dovadă la locul de muncă, deocamdată există doar  testarea la trei zile spun specialiștii.

Dr. Gindrovel Dumitra spune că testarea la trei zile nu ar trebui să fie o excepție, nu trebuie privită ca o măsură de pedepsire ci de prevenire a transmiterii virusului, conform sursei citate.

 

 

Recomandările redacției