Consilierii USL au convocat pentru ziua de astăzi o şedinţă extraordinară a Consiliului Local Municipal, pentru a scădea nivelul taxelor şi impozitelor locale, majorate, la sfârşitul lunii trecute, de consilierii fideli primarului Gheorghe Falcă. Din păcate însă, iniţiativa consilierilor din Opoziţia locală nu are prea mari şanse de reuşită. Avem motive să credem că maşina de vot a edilului-şef nu se va dezice de modul în care a acţionat până acum, astfel încât impozitele şi taxele vor rămâne aşa cum s-a stabilit de la cel mai înalt nivel, adică din biroul numărul 1. Cei care vor avea de suferit vor fi de fapt arădenii. Pe lângă faptul că li s-a refuzat dreptul la o gigacalorie mai ieftină, acum sunt puşi să scoată mai mulţi bani din buzunare şi pentru dările cerute de Primărie.
Ieri am făcut un mic sondaj de opinie, în rândul majorităţii din CLM, pentru a vedea dacă consilierii Puterii îşi menţin sau nu punctul de vedere cu privire la majorarea impusă la sfârşitul anului. Ca un făcut, cei mai mulţi erau plecaţi din Arad, spunându-ne că şansele să se întoarcă până la şedinţă sunt mici. Astfel, fără cvorum, proiectul de hotărâre nu va putea fi transformat în hotărâre propriu-zisă. Se pare că la solicitarea partidului, consilierii puşi de Falcă pe listă au ales calea exodului, la fel ca evreii care au părăsit Egiptul. Dacă evreii au avut un motiv întemeiat să părăsească o ţară unde erau ţinuţi în sclavie, nu acelaşi lucru se poate spune despre aleşii    MC-L. Ei nu vor merge la şedinţă, doar pentru a-şi sabota colegii din cealaltă tabără. Cu totul şi cu totul alta ar fi situaţia, sunt sigur, dacă interesul formaţiunii din care fac parte le-ar dicta să fie prezenţi, joi, la ora 15, la Arad.
În Exodul, a doua carte a Vechiului Testament, există două versete în capitolul al XII-lea,  pe care aş vrea să vi le reproduc în cele ce urmează. 32: „Luaţi-vă şi oile şi boii, cum aţi zis, duceţi-vă şi binecuvântaţi-mă” 33: „Egiptenii zoreau poporul şi se grăbeau să-l scoată din ţară, căci ziceau «Altfel toţi vom pieri»”. Aceste cuvinte se potrivesc foarte bine, după umila mea părere, în situaţia de faţă. Cei care „se dau loviţi” fără să îşi motiveze absenţele „pe bune”, cum s-ar spune într-un limbaj mai puţin elevat, adică cei care spun doar că sunt plecaţi din municipiu fără ca acest lucru să fie adevărat, sau cei care au plecat anume pentru a nu fi joi în Arad, ar trebui să-şi facă bagajele şi să îşi ia adio de la mandatul de consilier local. Lăsând la o parte că nu înţeleg problemele financiare cu care se confruntă cei care i-au trimis acolo, trebuie să fie conştienţi de faptul că nu au fost aleşi să facă absenţe. Au fost aleşi să apere interesele oamenilor de rând, să îi asculte şi din când în când să îi înţeleagă. Să înţeleagă că „de unde nu este nici Dumnezeu nu cere”, după cum spune un proverb românesc şi mai presus de toate să înţeleagă că trebuie să voteze după cum le dictează conştiinţa, nu altcineva. Oricum, nu le foloseşte la nimic dacă sunt obedienţi, pentru că, înainte de alegerile locale, primarul a dat dovadă că este gata să-şi calce în picioare cei mai fideli aliaţi din CLM, atunci când crede că are ceva de câştigat.

Recomandările redacției