Reprezentanţii ALDE au analizat raportul exper­ților FMI privind vulnera­bilitățile sistemului finan­ciar românesc. O concluzie a fost că România ar trebui să țină cont de unele dintre constatări și recomandări ale experților.
Mai departe, reprezentanţii ALDE, care au făcut analiza au mai adăugat: „Nu am fost niciodată adepţii urmării cu strictețe a recomandărilor sau directivelor FMI, pentru că, de regulă, acestea nu au fost în măsură să ajute la dezvoltarea țărilor aflate în impas, ci, dimpotrivă, au produs în cel mai bun caz stagnare. De aceas­tă dată, însă, în anumite puncte ale analizei, experții au perfectă dreptate. Este vorba de prac­ticile de creditare ale IFN-urilor, una dintre vulnerabilitățile sistemului financiar românesc. Cei care au întoc­mit raportul recoman- dă întărirea monitori­zarii instituțiilor financiare non-bancare, pentru, spun ei «a evita riscurile la adresa reputa­- ției sectorului financiar».
Este o exprimare cât se poate de blândă, reputația sistemului este ultimul lucru care ar trebui să ne îngrijoreze. Este vorba, de fapt, despre un risc de colaps al unei părți a societății românești. Pe măsură ce au prins putere, aceste IFN-uri au distrus familii și destine, au împins oameni la sinucidere, au dus la falimente ale unor mici întreprinzători care au ajuns pe mâna lor. Din păcate, monitorizarea pe care o recomandă FMI s-a limitat, de-a lungul anilor, la acordarea de noi și noi privilegii de natură juridică, la prerogative mult peste cele ale unor bănci. Acest lucru a fost posibil pentru că foarte multe dintre ele au în spate oameni politici de rang înalt, care fac imposibilă o acțiune ho­-tărâtă a statului, a Parlamentului, împotriva acestei adevărate plăgi. Credem că a venit timpul să se pună frână practicilor abuzive ale acestor entități. Nu spunem să fie desfiin­țate, dar practicile lor abuzive, cu nimic deo­sebite față de cele ale cămătarilor interlopi, trebuie să înceteze”, declară reprezentanţii ALDE.
(G.C.)

Recomandările redacției