Experții Uniunii Europene, în audit privind pesta porcină în țară

0
556

Specialiștii Comisiei Europene au venit la jumătatea aceastei săptămâni în România pentru o misiune de audit vizavi de pesta porcină africană (PPA), care se va derula timp de o săptămână, informează Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
„În data de 17 octombrie a demarat misiunea de audit din partea Comisiei Europene privind Pesta Porcină Africană (PPA). Aceasta este pentru a patra oară când experţi europeni vizitează România, în ultimul an şi jumătate, pe tema Pestei Porcine Africane. Această misiune de audit vizează evaluarea modului în care au fost aplicate prevederile legale pentru detectarea rapidă a focarelor de PPA prin supraveghere activă şi pasivă, precum şi prevenirea răspândirii virusului PPA şi eficacitatea controalelor oficiale privind mişcarea şi trasabilitatea animalelor”, precizează reprezentanții instituției.
Misiunea urmărește analiza datelor şi documentelor oficiale, discuţii cu reprezentanţii serviciilor veterinare de la nivel central şi judeţean şi vizite de lucru în teren. Preşedintele ANSVSA, Geronimo Brănescu, şi specialiştii instituţiei au prezentat, miercuri, echipei de auditori situaţia privind evoluţia focarelor de PPA în România şi au pus la dispoziţia acestora detalii privind măsurile întrepinse de autorităţile române pentru limitarea efectelor bolii şi cele pentru prevenirea răspândirii virusului.
După terminarea întâlnirii de la sediul ANSVSA, echipa de audit a vizitat Institutul pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, Laboratorul National de Referinţă pentru PPA, pentru a evalua capacitatea analitică şi modul de derulare a metodelor de diagnostic pentru PPA. Experţii europeni se vor deplasa în judeţele Brăila, Tulcea şi Constanţa, unde vor audita activitatea DSVSA-urilor şi a laboratoarelor din cadrul acestora, dar vor vizita şi ferme comerciale, gos­podării ale populaţie, fonduri de vânătoare, abatoare, unităţi de procesare şi centrele comerciale pentru desfacerea cărnii de porc.
Pesta Porcină Africană (PPA)
s-a extins și la această dată, este prezentă în 260 de localităţi din 14 judeţe, fiind înregistrat un număr de 1.021 de focare, din care 15 în exploataţii comerciale, arată datele actualizate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), date joi publicităţii. Conform informaţiilor centralizate, au fost consemnate şi 107 cazuri la mistreţi, iar numărul total al porcilor eliminaţi afectaţi de boală se ridică la 353.914 exemplare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.