Exploatarea forestieră, pe agenda inspectorilor de muncă

0
182

Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad, prin inspectorii de muncă, desfășoară în această perioadă o amplă acțiune de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale de protecție a muncii în sectorul silvic și exploatare forestieră, cu precădere la modul de utilizare a echipamentelor de muncă și a tehnologiilor de exploatare, inclusiv transportul masei lemnoase pe drumurile forestiere. 

În acest sector, lucrătorii se confruntă, de cele mai multe ori, cu un mediu de muncă neprielnic, condiții de muncă dificile, cu factori de risc de accidentare, astfel că această acțiune este mai mult decât necesară, fiind menită să contribuie la diminuarea consecințelor negative, sociale dar și economice. 

Deși în ultimii ani, la nivel național, numărul accidentelor în acest domeniu de activitate s-a menținut ridicat, în 2019 fiind înregistrate 86 accidente de muncă dintre care 12 mortale, iar în primele trei trimestre ale anului 2020, 62 accidente de muncă, 13 fiind soldate cu decesul victimei, pe raza județului Arad a fost înregistrat un număr redus de evenimente, în anul 2019 – 2 accidente de muncă soldate cu incapacitatea temporară a victimelor, în anul 2020 nefiind raportate evenimente în domeniul forestier. 

Acțiunea inspectorilor de muncă, pe lângă verificare, urmărește în principal creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și lucrătorilor cu privire la importanța respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea și securitatea în muncă, rezultatul contat fiind prevenirea accidentelor de muncă. 

Astfel, lucrătorii care prestează activități în domeniul forestier trebuie să fie instruiți, să aibă cunoștințe și competențe în acest domeniu, să le fie antrenată responsabilitatea și receptivitatea, să fie conștienți că nerespectarea instrucțiunilor și tehnologiilor de lucru generează pericol, atât pentru siguranța proprie, cât și a colegilor de muncă. 

Mașinile, echipamentele, uneltele și nu în ultimul rând echipamentul individual de protecție trebuie să fie în bună stare de funcționare, să fie folosit conform instrucțiunilor. 

Dat fiind locul de desfășurare al activităților, angajatorilor le revine obligația de a informa lucrătorii inclusiv cu privire la fauna și flora locală, cu privire la animalele, insectele sau reptilele pe care le-ar putea întâlni în zonă, precum și cu privire la recunoașterea speciilor de plante periculoase, insistându-se asupra modului în care trebuie să reacționeze, pentru a evita producerea de accidente de muncă. 

De asemenea, nu trebuie să lipsească instruirea corespunzătoare referitoare la transportul materialului lemnos, procedurile necesar a fi urmate în caz de incendiu, utilizarea mașinilor, tăierea lemnului, manevrarea manuală și mecanică precum și încărcarea lemnului în mijloacele de transport. 

Respectarea programului de lucru, stabilirea unor norme adaptate de lucru, asigurarea și purtarea echipamentului de protecție, utilizarea mașinilor și utilajelor conform specificațiilor va asigura un mediu de lucru sigur și va reduce semnificativ numărul accidentelor de muncă în acest domeniu. 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.