Criza COVID-19 a determinat un val de scumpiri masive ale mărfurilor alimentare, la nivel mondial. În iulie 2021, prețurile au înregistrat o creștere de 31% față de aceeași perioadă a anului precedent, potrivit Organizației pentru Alimentație și a Agricultură a ONU (FAO).

Prețurile la carne au cunoscut o creștere uriașă, de 19,6% peste aceeași lună a anului trecut. Cotațiile pentru carnea de pasăre au crescut cel mai mult, în urma creșterii importurilor din Asia de Est. Și tarifele la carnea de vită s-au apreciat, reflectând astfel reducerile de livrări din marile regiuni producătoare și a creșterea importurilor, în special în China.

Cât despre tarifele cărnii de porc, acestea au scăzut ca urmare a reducerii importurilor din China, în ciuda evoluțiilor negative din Germania, unde pesta porcină africană a apărut în unele ferme.

Prețul zahărului a crescut în iulie cu 1,7% față de iunie și astfel, a înregistrat a patra creștere lunară consecutivă, pe fondul incertitudinilor legate de culturile din Brazilia, cel mai mare exportator de zahăr din lume. În 2021, statul sud-american este puternic afectat de secetă.

În schimb, singura veste bună este că prețurile au înregistrat o scădere cu 1,2% față de iunie 2021. Orzul, orezul, uleiul vegetal și porumbul au înregistrat cele mai semnificative scăderi ale prețurilor, de 1-6%, ca urmare a cererii mai slabe de import. De asemenea, prețurile la produsele lactate au înregistrat în luna iulie o scădere cu aproape 3% față de iunie, conform b1tv.ro.

Românii au simțit cel mai bine la portofel scumpirile masive din ultimele luni, iar specialiștii atenționează că tendința va continua să se accentueze. Cu un leu din ce în ce mai slab față de euro și cu o creștere continuă a prețurilor la carburanți, produsele alimentare vor continua să se scumpească și ele până la finalul lui 2021.

 

 

 

 

Recomandările redacției