În Anul Centenar, în semn de respect și recunoștință pentru jertfa înaintașilor noștri, Centrul Municipal de Cultură Arad în parteneriat cu Romfilatelia organizeză o expoziție filatelică de excepție, care are ca scop eviden­țierea și cinstirea celor care, în ultimii 100 de ani au făcut parte din destinele țării.
Expoziția „Istoria timbrului românesc “ va fi organizată în clădirea Preparandiei, strada Preparandiei, nr. 13, între 27 noiembrie și 7 ianuarie și va marca 160 de ani de la apariția primelor mărci poștale românești, dar și 100 de ani de la făurirea Statului Național Unitar Român, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia.
Expoziția va fi deschisă de luni până vineri între orele 8.00 – 16.00.
Reprezentanții unităților de învățământ care doresc să viziteze expoziția cu grupuri organizate pot să facă programare la numărul de telefon 0770271505.
Primii 100 de vizitatori vor primi, gratuit, o carte poștală cu imagini din Arad, editată și ti­pă­rită de Romfilatelia, special pentru această expoziție.
Expoziția constă în trans­punerea pe mai multe panouri a mărcilor poștale emise de Romfilatelia pentru a marca evenimente importante din isto­ria poporului român, pe scurt – o istorie a timbrului românesc, de la apariția primelor mărci poștale, în urmă cu 160 de ani până în prezent.
Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza în 1858 – anul în care apare primul timbru în României, Timbrul românesc – premiere filatelice, Marea Unire în filatelia interbelică, Coroanele Marii Uniri în filatelie, Făuritori ai Marii Uniri sunt doar câteva dintre temele abordate în expoziție.
Din punct de vedere tehnic, expoziția este formată din 20 panouri expoziționale echipate cu imagini ale timbrelor repre­zenative perioadei și tematicii abordate, produse filatelice de înaltă ținută, într-o prezentare ele­gantă.
Romfilatelia, instituţia desem­nată să emită timbrele şi efectele poştale româneşti, a încercat în permanenţă să transforme şi să promoveze marca poştală românească ca veritabil ambasador al ţării noastre.
Centrul Municipal de Cultură Arad a decis contractarea Romfilatelia pentru realizarea acestei expoziții deoarece, de 14 ani, instituția conferă timbrului noi valenţe precum eleganţă, rafinament, artă şi va continua misiunea sa de promotor al valorilor naţionale, al marilor evenimente.
Pe lângă celebrarea Centenarului, această expoziție are ca scop și promovarea clădirii Preparandiei, clădirea în care a funcționat prima școală pedagogică din Transilvania, înființată la ordinului împăratului Francisc I, în anul 1812. Promovarea acestei clădiri are loc în contextul în care anul 2018 este declarat Anul European al Patrimoniului Cultural, astfel fiind încurajate descoperirea și explorarea patrimoniul european, conștientizarea pentru istoria și valorile comune și consolidarea apartenenței la diversitatea culturală din spațiul european.

Recomandările redacției