Expoziţie de reclame vechi româneşti la Muzeul Preparandiei

0
225

O nouă expoziţie se desfăşoară în această perioadă la Muzeul Preparandiei din Arad (str. Preparandiei nr. 13). Este vorba despre „Reclame vechi româ­nești”. Expoziţia este organizată de Centrul Cultural Municipal Arad în colaborare cu GMMC. Intrarea este gratuită pe întreaga perioadă de desfășurare: 25 august – 15 octombrie 2017. Expoziția „Reclame vechi ­­româ­neşti” are la bază impresionanta colecție privată a lui Florian Ciobanu, fiind structurată pe trei perioade: antebelic, interbelic și comunism.
Florian Ciobanu este stabilit în Bucureşti şi este colecţionar de reclamă tipărită publicată în periodice. A lucrat o vreme în publicitate în companii precum DDB România şi TBWA Bucharest. Cea mai veche piesă din colecţia lui Florian Ciobanu este un număr din februarie 1830 a „Curierului românesc” al lui Ion Heliade Rădulescu. Piesele din colecţia sa acoperă perioada 1840 – 1995. Prima sa expoziţie a avut loc în cadrul Festivalului de Publicitate AdDor 2005. În aceeaşi perioadă impresionanta sa colecţie a apărut la TV la emisiunea Marcă înregistrată cu Mihai Dobroholschi. Florian Ciobanu deţine peste 5.000 de periodice şi programe de teatru. O parte a colecţiei sale (afişe, materiale de propagandă, periodice) se află în expoziţii permanente. De-a lungul timpului a avut expoziţii la Cra­mele Rhein Azuga, la IAA România, Librăria Cărtureşti Verona. Timp de trei ani colecţia sa a fost expusă la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
„Îmi doresc ca în cele din urmă colecţia mea să se concretizeze într-un muzeu al reclamelor din România care să ilustreze felul în care se făcea publicitate la noi în diverse perioade. Îmi doresc de asemenea să duc la capăt proiectul muzeului virtual. Sunt deţi­nătorul numelui de domeniu reclamevechi.ro. Când am achi­ziţionat acest nume de domeniu visam să găzduiască atât un muzeu virtual al reclamei, cât şi să funcţioneze ca o bancă de imagini, iar banii pe care i-aş câştiga din vânzarea de imagini să-i reinvestesc în îmbogăţirea colecţiei. Pentru că eu sunt un colecţionar, iar ăsta e un adevărat microb.”, ne-a declarat Florian Ciobanu.
(A.C.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.