macheta Cet Soimos castel turta dulceMuzeul Orăşenesc Lipova găzduiește o expoziţie cu totul deosebită, menită să încânte privirea tuturor celor care-i trec pragul în această vară. Astfel, în următoarele luni, locuitorii oraşului Lipova, dar nu numai, vor avea ocazia să vadă o veritabilă expoziţie internaţională de fotografie şi machete denumită „De la cetate la oraş“.
Expoziţia este organizată de Liceul Adam Muller Guttenbrunn din Arad, tema fiind aleasă cu un scop foarte precis: acela de a evidenţia evoluţia în timp a unor oraşe din diferite ţări europene participante în cadrul acestei expoziţii internaţionale.
Ţările europene care au răspuns afirmativ invitaţiei la acest proiect şi sunt reprezentate în expoziţia de la Lipova sunt în număr de şase: Polonia, Ungaria, Slovacia, Cehia, Germania şi România.
Elevii participanţi au ales să repre­zinte câte o localitate istorică din ţara lor, evidenţiindu-i evoluţia istorică din Evul Mediu şi până în zilele noastre, prin intermediul machetelor şi fotografiilor. Localităţile europene alese ca fiind reprezentative pentru ţara lor – ce pot fi văzute în expoziţie – sunt: Blizejow (Polonia), Komarno (Slovacia), Eger (Ungaria), Neuburg-Bayern (Germania), Krivoklat (Cehia).
Elevii de la Liceul Adam Muller Guttenbrunn din Arad, care reprezintă România în cadrul acestei expoziţii, au ales ca studiu de caz pentru ţara lor, Cetatea Şoimoş (Lipova), prezentând, astfel, prin materialele pregătite şi expuse la Muzeul din Lipova, modul în care acest oraş, Lipova, a evoluat în timp, modul în care s-a transformat de la cetatea din trecut la oraşul de azi.
Expoziţia de la Lipova face parte dintr-o acţiune mai amplă, ca parte a programului educaţional european „Comenius”.
Publicul iubitor al acestui gen de manifestări poate vizita această extraordinară expoziţie pe parcursul întregii veri – în perioada iunie-octombrie, în spațiul de la intrarea muzeului lipovan.

Recomandările redacției