Umbra 2 – așa se intitulează expoziția de artă semnată de artistul timișorean Ciprian Chiri­leanu, ce a fost vernisată recent la Arad.
Evenimentul a avut loc la Muzeul de Artă – Sala Ovidiu Maitec. De altfel, expoziţia este deschisă publicului arădean, până pe 20 ianuarie. Programul de vi­zitare este: Marți-Duminică, 09.00-17.00, Luni – închis.
UMBRA 2 este o expoziție-sinteză a unei îndelungate preocupări personale, un cumul de gânduri şi idei început cu proiectul lncursiuni 980199 (trei expoziții desfăşurate în spații neconvenționale din Penitenciar 1998, Peșteră 2001 şi Aeroport1999, reunite ulterior la Muzeul de Artă Timişoara , în 2002).
În prezenta expoziție nu este reprezentată nicio umbră vizibilă datorată luminii fizice. Prezența ei este doar sugerată, pornind de la enunțurile lui C.G.Jung despre umbră și persona, anima și animus (sau syzygia, adică aspecte feminine regăsite la bărbat și invers), stările timerice (frică, angoasă etc.), elemente de natură metafizică (dedublare, spirite etc.), pierderea memoriei, precum şi visul nocturn şi dicteul automat al suprarealismului (în cele două linogravuri din salamică). Majoritatea lucrărilor expuse fac parte din două concepte (expoziții) care se întrepătrund şi se completează reciproc.
În primul, Înconjurat de iarbă, 2009, proiectul are la bază texte literare proprii (2005-2009) care descriu o călătorie inițiatică a personajului principal în jurul lumii. Acesta se desparte de prietenul său, iar la reîntâlnirea cu el realizează că prietenul este de fapt el însuşi (idea de dublu şi dedublare). Fiecare instalație îşi are conceptul propriu, regăsit în textele respective.
În al doilea, Căderea îngerilor, 2013, este observat, într-o interpretare personală şi non-teologică, fenomenul „căderii îngerilor” în lumea reală (porumbei, ca mesageri înaripați, striviți pe asfalt) şi singurătatea îngerului căzut (licuriciul, în mitologia românească) care își caută împlinire cu o pământeancă într-o poveste de dragoste unică şi utopică. „Din perspectiva documentării fotografice, realizată între anii 2006 – 2013, pot afirma că apogeul fenomenului «căderii îngerilor» se petrece doar odată pe an, în perioada de tranziție de la primăvară spre vară”, spune Ciprian Chirileanu.
Ciprian Chirileanu (n.1966, Timişoara) este absolvent al Facultății de Arte şi Design Timişoara (1998), membru UAP (1999), al grupurilor Graphium (1998), (2008) şi Avantpost.ro (2016), vicepreşedinte (2010) al UAP Timişoara. Cu peste 20 de expoziții personale, prezent la peste 60 de bienale internaționale şi la peste 60 de expoziți din România, dar şi inițiator de proiecte – Student Fest (1992), Bienala lnternațio­nală de Gravură Mică Graphium (2004), Plăci comemorative (2013), Diplomatic Art (2014) etc. Lucrările artistului se regăsesc în colecții private şi muzeale, activitatea artistică fiind semnalată de presă şi critica de artă începând din 1990.
(C.P.)

Recomandările redacției