can23Mii de locuitori din localităţile Curtici, Macea şi Sântana vor avea o infrastructură de apă şi canalizare, pusă la punct, în cadrul Masterplanului finanţat pe POS Mediu şi derulat de Compania de Apă. Este vorba de lucrările de extindere a reţelelor de apă în Curtici şi reabilitarea şi extinderea reţelelor de canalizare din Curtici, Macea şi Sântana, cuprinse în cel de-al şaptelea contract adjudecat în mastreplan şi atribuite firmei constructoare Tehnodomus SA.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Arad au inspectat ieri, stadiul lucrărilor în infrastructura de apă şi canal, derulate la Curtici şi Macea, lucrări ce ar urma să fie finalizate în scurt timp. În urma acestora lucrări, racordarea la apă va fi de sută la sută. „Am inspectat unele dintre cele mai importante lucrări din cadrul Masterplanului pe apă- canal în judeţul Arad şi anume, reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, program european în valoare de 140 de milioane de euro. De această dată este vorba de lucrări în urma cărora, localităţile Curtici, Macea şi Sântana să aibă o infrastructură de apă şi canalizare de nivel european. În prezent, lucrările în Curtici, Macea şi Sântana sunt realizate în proporţie de 97 la sută, valoarea lucrării este de 53 de milioane de lei şi sperăm ca în cel mai scurt timp să finalizate. În urma acestor investiţii, reţelele de apă vor asigura un grad de racordare de sută la sută, iar în ceea ce priveşte canalizare va fi o medie de 80 la sută din necesar acoperit. Ţinând cont de modernizarea drumului Arad – Curtici şi lucrările care se efectuează pe tronsonul Sânmartin – Grăniceri, putem spune că, această zonă  beneficiază de toate investiţiile în conformitate cu cerinţele europene“, a susţinut preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu. Primarul oraşului Curtici, Nicolae Aaniței  a mai spus că, anul viitor se vor mai intreprinde lucrări la canalizare pe un tronson de doi kilometri.

Peste 8.000 de locuitori din Curtici beneficiază de extinderea reţelelor de apă şi canalizare, lucrările fiind derulate pe patru străzi, cu o lungime totală de 1.428 metri, ceea ce înseamnă 39.080 metri pentru extinderea reţelei de canalizare menajeră. De asemenea, vor mai fi construite două staţii de pompare a apelor uzate. În Curtici, investiţiile se ridică la aproape 20,2 milioane de lei. „Contractul pentru aceste lucrări s-a semnat în martie 2013, iar lucrările se vor încheia la finele lunii martie a acestui an. Pe cele trei localităţi s-au realizat 102 kilometri de canalizare, 106 kilometri de racorduri şi s-au racordat la canalizare 10.700 de imobile. În Curtici s-au realizat două staţii de pompare a apelor uzate, în Macea, trei staţii de pompare, iar în Sântana, alte trei staţii de pompare“, a spus Sorin Henţ, administrator şi asociat al Tehnodomus SA.

Fondurile se întorc în economia judeţului

La Macea se lucrează la extinderea reţelei de canalizare cu 17.282 metri şi construirea a trei staţii de pompare pentru ape uzate, ce vor deservi aproape 4.000 de locuitori. Aceste investiţii se ridică la peste 9,7 milioane de lei. „Toate aceste lucrări au fost executate de o firmă arădeană care, nu doar se încadrează în timpul prevăzut în contract, şi face în aşa fel ca banii europeni care au venit pe aceast proiect Aradului să intre în economia judeţului“, a mai spus Nicolae Ioţcu.

În Macea, lucrările sunt finalizate în proproţie de 98 la sută, ceea ce înseamnă că vor fi receţionate în curând. „Calitatea lucrărilor şi de altfel colaborarea constructorului cu primăria au fost foarte bune. Firma a fost foarte receptivă la nevoile cetăţenilor. Aşteptăm acum să fie construită staţia de epurare, precum şi etapa a doua, ce cuprinde satul Sânmartin, cu extindere de apă şi canalizare“, a mai spus şi Ioan Mercea, primarul din Macea.

Prezent la vizita de lucru, senatorul Traian Igaş a ţinut să precizeze: „Lucrurile merg într-o direcţie bună deşi, la nivel naţional, judeţul nostru este izolat. Ne putem mulţumi cu ceea ce facem la nivel local, chiar dacă nu suntem sprijiniţi de Guvern aşa cum ar trebui“. Masterplanul pe apă-canal este derulat în 13 unităţi administrativ-teritoriale ale judeţului Arad. Valoarea acestuia este de 577.492.535 de lei, din care, 76,48 la sută reprezintă fonduri nerambursabile, Compania de Apă având un procent de 10,02 la sută, susţinut dintr-un împrumut bancar.

Autorităţile au vorbit şi despre pasajul peste calea ferată Frontieră-Curtici-Simeria, parte componentă a Coridorului IV Pan European, pentru circulaţia trenurilor cu viteza mare. „În ceea ce priveşte Coridorul IV Pan European de cale ferată, mai exact pasajul peste calea ferată de la Curtici  ne bucurăm că, ceea ce am stabilit atunci cu primarul, atunci când am eliberat certificatul de urbanism de la Consiliul Judeţean şi am stabilit împreună pe unde va fi această trecere – se va finaliza într-un timp destul de scurt. Acesta va lega drumul judeţean de viitoarea Centură a oraşului Curtici, de altfel un nou proiect la care ne angajăm în următorii ani, deosebit de necesar pentru o infrastructură corectă“, a mai spus preşedintele CJA. Pasajul ar trebui să fie gata la sfârşitul lunii iulie.

Recomandările redacției