Interviu cu Aurel Mircea Radița, primarul comunei Șicula

raditaComuna Şicula a traversat o perioadă de ample transformări şi modernizări, lucrări pe care oamenii le apre­ciază şi le doresc continuate. Cu Aurel Radiţa, primarul acestei comune, am purtat recent  o discuţie pe o temă tot mai des abordată și de tot mai multă lume: situaţia finanțărilor. Comuna are trei sate: Şicula – sat de reşedinţă, Chereluş şi Gurba.
– Cum vă descurcați cu banii, acum că aveți atâtea lucrări?
– Păi acum toată lumea se zbate, în stânga și-n dreapta din lipsă de bani și să facă rost de bani. Dacă ar fi bani la buget, nu știu care ar fi acel primar care să nu dorească să facă modernizare pentru consătenii săi. La noi, bunăoară, anul acesta am reabilitat sediul Primăriei – acum e gata în proporție de 85%. Atâția bani am avut. Facem lucrări de câți bani avem, restul rămân pentru anul viitor. Vom continua la anul cu celelalte lucrări rămase cum ar fi înlocuirea șarpantei.
– Am înțeles că mai sunt și alte obiective realizate…
– Numai din cele ce se văd amintim: pavajele din jurul Primăriei – dar și amenajarea unui parc. În parc vor fi plantați pomișori ornamentali și trandafiri și va fi semănat gazon. Dacă timpul o va permite – că ne așteptăm oricând la vreme rea – pentru că nu vine vara… – firma care a câștigat licitația la lucrările de pavaj va continua. În caz că vremea se schimbă radical și acestea vor continua la primăvară.
– Aveți și ceva planuri pentru anul 2014?
– Firește că sunt deja proiecte pentru anul care vine dar… cum am mai spus, totul se rezumă la capitolul „bani“. Vom cuprinde în bugetul local un program multianual de modernizare și asfaltare a 7,8 km de drumuri. Deci acesta e programul, fostul program PNDI. Dacă vom avea fonduri vrem să-l finalizăm până în 2016. Valoarea proiectului este undeva în primaria sicula trotuar sicula teren Gurbajurul a 48 miliarde lei vechi. Cât privește alimentarea cu apă, comuna are apă peste tot – cu mici retușuri, cu închiderea unor rețele stra­dale, în jur de 2 km, în zona Satul Nou din Șicula. Deci probleme în administrație întotodeauna au fost și vor fi, că nu le poți avea pe toate așa cum ți-ai dori.
– Ați amintit de o problemă care vă consumă și vă doare vizavi de pământ; despre ce este vorba?
– Este vorba de vânzările de pământ. Mă doare faptul că unii oameni își vând pământul moștenit. Și mă gândesc că, poate, tot din cauza sărăciei. Pentru că lucrările în agricultură sunt extrem de scumpe iar produsele obținute sunt ieftine. Și atunci te trezești că ai muncit și investit degeaba în agricultură. Comuna Șicula are în jur de zece mii de hectare de teren arabil. În anul acesta terenul a fost lucrat în cea mai mare proporție din ultimii ani. Având în vedere că sunt unii agenți economici dar și persoane fizice cu potențial puternic, cei ce intenționează să-și vândă pământul ar trebui să mai reflecteze și să aleagă mai bine să-l dea în arendă.  Anul acesta, de exemplu, au fost culturi destul de bune. Sunt fermieri înregistrați cu exploatațiile  – în jur de 800. Cât privește crecătorii de animale: la noi predomină crescătorii de ovine; avem și crescători de bovine și caprine dar ovinele sunt baza. Am pierdut, din păcate – atât Primăria cât și fermierii, subvenția de la APIA. În 2014 vreau să închiriez pășunea crescătorilor de animale pe cinci ani. Avem 1.200 ha de pășune ce poate fi închiriată. Eu zic că vom obține cel puțin 60 euro pe hectar și de ea se vor ocupa cei ce o vor închiria; va fi bine și pentru ei și pentru noi.
– Aveți unele priorități?
– Avem, într-adevăr. Ne-am propus ca până la Paști să finalizăm anexa Căminului Cultural din Șicula. Sunt prevăzute a se realiza aici grupuri sanitare, dușuri și vestiare pentru a fi utile și celor care utilizează terenul sintetic care este alături de Căminului Cultural. Deci aceste grupuri sanitare, dușuri și vestiare vor fi utile și sportivilor care vor evolua pe teren.
– Cum ziceați mai devreme se apropie iarna: în ce stadiu sunt pregătirile?
– Vreau să-i asigur cu această ocazie pe toți locuitorii comunei că suntem pregătiți să întâmpinăm iarna cu utilaje pentru deszăpezire. Avem contract cu o firmă care deține utilaje performante pentru acest serviciu. Nu avem pro­bleme nici cu lemnele: s-a făcut apro­vizionarea. Oricum avem, ca Primărie, 170 ha de pădure. Puțină suprafață dar avem licitație la masa lemnoasă și vrem s-o valorificăm la preț superior, dar și să avem grijă de pădure pe mai departe.
– Care este situația învățământului din comună?
– La noi este o colaborare foarte bună între reprezentanții Școlii și ai Primăriei. Eu zic că acolo unde nu este o astfel de colaborare au de pierdut copiii. Avem, în Șicula, Școala Gimnazială „Emil Monția“, cu clasele I-VIII. Sunt aici în jur de 500 de copii , împreună cu Grădinița. Școala are buget separat dar noi îi mai ajutăm. Este încălzire centrală pe lemne și sunt asigurați cu lemnele pentru toată perioada rece. Sunt cadre didactice atât cu studii superioare cât și cu medii – unde este cazul; deci nu sunt probleme nici din acest punct de ve­dere.
– Cum stați cu locurile de muncă?
– Avem locuri de muncă: atât în comună cât și în împrejurimi. Numai în Chereluș un agent asigură câteva sute (circa 300), în Șicula este un agent economic ce se ocupă de dogărit – circa 100 de locuri, apoi o croitorie cu circa 60 de locuri și mulți pot face ușor naveta atât la Ineu – la câțiva kilometri cât și la Chișineu-Criș ori Nădab. La noi chiar sunt locuri de muncă, numai să dorească să-și caute.
– Sunt și unele probleme mai speciale; despre ce este vorba?
– Din păcate cineva a prădat și distrus unele dotări de pe terenul de fotbal din Gurba, au fost rupte și țevile de împrejmuire a terenului. Din fericire Poliția din Șicula a fost pe urmele hoțului, a recuperat prejudiciul și persoana care l-a produs este cercetată.
teren sicula

Recomandările redacției