Pacienții infectați cu tuberculoză vor putea fi tratați și în sistem ambulatoriu. Ministerul Sănătății a publicat în dezbatere publică un proiect de Ordin de ministru pentru aprobarea metodologiei de implementare a derulării proiectului pilot privind modelul de îngrijire în sistem ambulatoriu al pacienților cu tuberculoză din România. Rata de succes așteptată la tratament este de 85% (pacienți cu succes terapeutic –vindecați și tratament complet, conform definiției) și a unei rate de abandon și pierduți mai mică decât media pe țară de 4%.

Judeţul nostru se regăseşte printre primele zece din ţară în ceea ce priveşte incidenţa bolii. Numărul de cazuri cu care se confruntă Aradul este de ordinul câtorva sute. Cele mai multe cazuri de tuberculoză din ţară se găsesc în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Dolj, Gorj, Mehedinţi sau Ilfov.

O mare parte dintre cazurile din Arad provin din alte judeţe ale ţării, acesta constituind şi motivul pentru care avem atât de multe cazuri. Migraţia populaţiei cu probleme sociale către Vest dar şi creşterea numărului de cazuri sociale sunt principalele surse de provenienţă a bolii. Totuşi, în ultima perioadă infectările au scăzut foarte mult datorită campaniilor de informare şi educare.

În anul 2018, județul Arad înregistra numai puțin de 240 de cazuri noi și 37 de recidive. Cei mai mulţi bolnavi de tuberculoză provin din rândurile populaţiei cu vârste cuprinse între 25 şi 35 de ani, respectiv 55 – 65 de ani. Există însă și cazuri speciale, cu copii cu vârste cuprinse între 0 și 14 ani. În municipiu situația este alarmantă: 66 de cazuri, dintre care 51 sunt noi.

Tuberculoza este o boală infecțioasă frecventă și, de obicei, curabilă, provocată de diferite tipuri de micobacterii. Lăsată netratată, tuberculoza omoară peste 50% din persoanele afectate.

Simptomele clasice ale tuberculozei active sunt tusea cronică, cu striuri de sânge, spută, febră, oboseală cronică, transpirația nocturnă și scăderea în greutate (TBC se numea în trecut „boala consumării”, din cauza scăderii în greutate a persoanelor infectate). Infectarea altor organe provoacă o varietate mare de simptome.

Lumea trebuie să ştie că tratamentul este gratuit pentru pacient, indiferent dacă este asigurat sau nu. Tratamentul durează de obicei şase luni dar durata se poate modifica în funcţie de gravitate şi localizare. Dacă tratamentul este oprit prea repede însă, nu mai este eficace, iar tuberculoza devine rezistentă la tratament şi va fi mult mai dificil de tratat. Prevenţia bolii se face prin respectarea unui regim sănătos de muncă şi odihnă, alimentaţie bogată în proteine şi vitamine naturale, practicarea exerciţiilor fizice, evitarea stresului, fumatului, abuzul de alcool şi prezentarea la controalele medicale periodice.

Tuberculoza continuă să rămână o problemă majoră de sănătate publică în România. Deși rata de notificare a cazurilor a scăzut constant din anul 2002, România rămâne țara cu cea mai ridicată rată anuală de notificare din UE. În sistemul medical românesc managementul cazurilor de tuberculoză este încă centrat pe internarea continuă în spitale/secții de pneumoftiziologie, unde se realizează diagnosticul de certitudine, inițierea tratamentului, precum și, după caz, monitorizarea reacțiilor adverse și evaluarea statusului pacientului la diverse etape terapeutice.

Recomandările redacției