Facilități pentru fermierii care dețin sub 10 hectare de teren agricol

0
351

Agricultorii care lucrează sub 10 hectare vor avea o serie de facilități, în timp ce fermierii peste acest prag vor avea de respectat reguli mai stricte de mediu pentru sumele achitate prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Astfel, fermierii care lucrează până în 10 hectare vor fi scutiți de rotația culturilor, o condiție de bază care se aplică în prezent la plata pe înverzire. Rotația constă într-o schimbare de cultură, cel puțin o dată pe an la nivelul parcelelor (cu excepția culturilor multianuale, a ierburilor și a altor furaje erbacee). Pe baza diversității metodelor agricole și a condițiilor agro-climatice, statele membre pot autoriza în regiunile în cauză alte practici de rotație a culturilor cu leguminoase sau diversificarea culturilor, care vizează îmbunătățirea și conservarea potențialului solului în conformitate cu obiectivele directivei.

Statele membre pot scuti fermierii de obligația dată, în cazul în care mai mult de 75% din terenul arabil este utilizat pentru producerea de ierburi sau alte furaje erbacee, este utilizat pentru cultivarea leguminoaselor sau este supus unei combinații a acestor utilizări sau în cazul în care mai mult de 75% din suprafața agricolă eligibilă este pășune permanentă, este utilizată pentru producția de ierburi sau alte furaje erbacee sau pentru cultivarea culturilor sub apă, fie pentru o parte semnificativă a anului, fie pentru o parte semnificativă a ciclului culturilor sau este supus unei combinații a acestor utilizări.

De asemenea, tot fermierii care lucrează până în 10 hectare pot să primească plata pentru micii fermieri, o schemă care a putut fi cerută de producătorii români în anul 2015 și avea un cuantum fix de 1.250 euro/fermă, sumă care să ”compenseze” schemele adunate care se plătesc pentru un hectar de teren.

Se susține ca plata să rămână voluntară, iar limita să poată fi stabilită de statul membru până la zece hectare, în funcție de structura agricolă economică specifică și a dimensiunii pachetelor financiare pentru plăți directe, conform agrointel.ro.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.