Reprezentanții Uniunii Locale a Asociațiilor Locative Arad (ULALA) trag un nou semnal de alarmă cu privire la prețul mult prea mare al utilităților. Dorina Lupșe, președintele ULALA, sus­ține că  facturile enorme la încălzire vor fi însoțite de facturi mari și la salubritate ca urmare a intrării în vigoare a unei taxe de me­diu, bucurie pe care ne-a făcut-o Guvernul Grindeanu.
„Aşa cum ne-am obişnuit că o bucurie să nu vină niciodată singură, odată cu facturile mari la încălzire avem şi facturi mari la salubritate. Începând cu luna ianuarie 2017 factura la salubritate va cuprinde şi o nouă taxă de mediu mai exact taxa pentru deşeuri inerte şi nepericuloase, instituita în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 196/2005 cu modificările şi completările ulterioare. Aceasta ordonanţă sta­- bileşte prin art.9 alin(1) lit.c) ca în anul 2017 pentru deşeuri inerte şi deşeuri nepericuloase încredinţate pentru eliminare finală prin depozitare se încasează o taxă în cuantum de 80 lei/tonă care se face venit la Fondul de Mediu”, susține Dorina Lupșe.
Săgeți aruncate înspre          guvernanți
În continuare, aceasta aruncă, pe bună dreptate, o săgeată înspre guvernanți, pe care îi acuză de scumpirea salubrității. „Dacă românii s-au bucurat că au fost eliminate 102 taxe printre care  taxa auto, guvernanţii noştri s-au gândit că ar fi bine ca fondul de mediu să se întregească cu o taxă de mediu pentru depozitarea deșeurilor. La Arad, această taxă a fost aprobată prin Hotărârea  Consiliului Local Municipal nr.5 data de 09.01.2017. Factura pentru salubritate va fi compusă din tariful de colectare şi transport  în valoare de 3.22 lei/persoană/lună, fără TVA, tariful de depozitare în valoare de 0.54 euro/persoană/ lună, fără TVA şi  taxa de depozitare în valoare de 1.95 lei/ persoană/lună, fără TVA. Astfel vom plăti aproximativ 2 lei/persoană/lună în plus la salubritate.
Asociaţiile de proprietari au primit actele adiţionale la contractul de furnizare a serviciului de salubritate, un serviciu care va fi tot mai scump în situaţia în care nu se atinge gradul de reciclare pentru aceste deşeuri de 50% până în anul 2020.  Problema este că azi suntem undeva între 6 şi 10%, departe de ţintă. Riscurile unor penalităţi pentru România există și din păcate vom fi cu toţii afectaţi”, a încheiat Dorina Lupșe.
(L.Ș.)

Recomandările redacției