OLYMPUS DIGITAL CAMERALocatarii blocurilor care folosesc în continuare sistemul centralizat de încălzire vor avea parte, în zilele următoare, de o veste cum nu se poate mai neplăcută. Conform celor declarate de Vasile Arion, prim-vicepreşedintele Uniunii Locale a Asociaţiilor Locative Arad (ULALA), în cazul unor asociaţii de proprietari valoarea facturii pentru căldură şi apă caldă, aferentă lunii decembrie, se va dubla în comparaţie cu cea de pe noiembrie. „Astăzi (n.r.- ieri) au venit facturile de la CET. Prima dată ni se comunică valorile, pentru a putea calcula subvenţiile. După aceasta, valoarea efectivă vine începând cu data de 15, de la CET. În cazul unor asociaţii, factura va fi dublă. De exemplu, o asociaţie care a plătit pentru luna noiembrie 3.100 de lei pentru încălzire şi apa caldă, va plăti pentru decembrie 6.200 de lei. În alte cazuri, valoarea facturii aproape s-a dublat, majorându-se cu 70-80%. În decem­- brie a fost o lună de vârf, la fel cum va fi şi ianuarie”, spune Vasile Arion. Acesta susţine că în cazul unui apartament cu două camere, se va plăti 600-700 de lei, iar pentru unul de trei camere, 800-900 de lei. „Ne-am aşteptat că se va ajunge în situaţia aceasta. Ieftinirea gigacaloriei în urma proiectului de hotărâre iniţiat de administraţia locală a fost anulată de celelalte scumpiri, preţul utilităţilor fiind majorat, în unele cazuri, de mai multe ori. Ne-am luptat ca proiectul iniţiat de noi, care prevedea o creştere a nivelului subvenţiei, să treacă de CLM, dar nu am găsit înţelegere la consilierii majoritari. Acum populaţia nu are decât să plătească”, a continuat Arion.
„Lumea nu se mai spală”
Prim-vicepreşedintele ULALA mai povesteşte că o soluţie adoptată de mulţi dintre arădeni este să reducă în mod drastic consumul de apă caldă. „Alternativa la aceste scumpiri este ca oamenii să stea în frig sau să nu se mai spele. Sunt situaţii în care se folosesc doar 0,2 – 0,3 metri cubi de apă caldă pe lună la o fa­milie de două sau trei persoane, când normele de igienă prevăd 0,5 metri cubi pe lună. Nu se mai spală lumea sau spală vasele cu apă rece, că altceva nu pot să îmi ima­ginez. CET-ul  ar fi trebuit să fie subvenţionat de Primărie atâta timp cât nu este retehnologizat. Persoanele care locuiesc la bloc şi care reprezintă aproximativ 55% din populaţia Aradului trebuie ajutate să treacă peste iarnă”, a mai spus Arion.
Gheorghiţă Cheptănaru, un admi­nistrator de blocuri din municipiu, este puţin mai reţinut în declaraţii şi spune că oamenii nu au nicio soluţie, trebuie să plătească cât li se cere. „În ceea ce priveşte blocurile pe care le administrez, valoarea facturilor a crescut în medie cu 30%. Am aşteptat ca Primăria să ieftinească gigacaloria, dar din păcate nu s-a întâmplat acest lucru. Avem şi restanţieri, iar cu unii am ajuns să ne judecăm”, afirmă Cheptănaru. La rândul său, aces­ta estimează că în cazul unui apartament de patru camere, locatarii vor trebui să plătească pentru decembrie între 1.000 şi 1.100 de lei.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției