CLM retea de scolarizareProiectul de hotărâre privind organizarea reţelei de învăţământ preuniversitar de stat şi particular din municipiu pentru anul şcolar 2013-2014 a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei CLM de ieri, chiar de iniţiatorul acestuia, primarul Gheorghe Falcă. Motivul? Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean a refuzat să dea avizul conform, astfel încât o eventuală hotărâre nu ar fi putut fi pusă în aplicare. Prima propunere în acest sens a venit din partea consilierului PNL Florin Galiş, care a cerut retragerea proiectului, în condiţiile în care nu s-a ajuns la o înţelegere între Primărie şi IŞJ.
După cum vă informam în numerele trecute ale ziarului nostru, reprezentanţii IŞJ au refuzat să avizeze proiectul primarului din cauză că acesta a propus separarea Şcolii Generale nr. 6 de Colegiul Tehnic de Construcţii şi Protecţia Mediului şi reînfiinţarea Şcolii Gimnaziale nr. 6 Arad (fosta Şcoală Generală nr. 6)  ca unitate de sine stătătoare cu personalitate juridică.
Când i s-a dat cuvântul, pentru a prezenta punctul de vedere al instituţiei pe care o reprezintă, Claudius Mladin, inspectorul şcolar general, a solicitat să i se comunice cât timp are la dispoziţie. Răspunsul a venit sec: trei minute, astfel încât acesta şi-a început discursul cu o ironie amară: „Să vorbim despre soarta învăţământului arădean din 2013-2014 în trei minute…”, după care a explicat motivele care i-au făcut pe membrii Consiliului de Administraţie al IŞJ să respingă propunerea venită dinspre Primărie. Conform celor spuse de Mladin, „Hotărârea Consiliului de Administrație al ISJ Arad se fundamentează pe aceleași criterii care au stat la baza fuziunii celor două unități, în scopul eficientizării gestionării resurselor umane și financiare, precum și a bazei materiale a celor două unități școlare, fuziunea fiind la aceea dată aprobată de autoritatea locală. Avizul conform al ISJ Arad este obligatoriu. Asemenea avize sunt expres prevăzute de lege, iar lipsa lor atrage nulitatea actului administrativ“. Printre altele, acesta a mai spus că IŞJ a primit de la Primărie, în două zile, două propuneri cu privire la reţeaua de şcolarizare.
De altfel, trebuie spus că propunerea IŞJ cu privire la modificarea reţelei de şcolarizare nu a fost pusă în discuţia CLM.
În ceea ce-i priveşte reprezentanţii Primăriei, edilul-şef Gheorghe Falcă şi city managerul Claudia Macra au vorbit minute în şir, pentru a-l contracara pe Mladin, însă în cele din urmă, proiectul a trebuit să fie retras de pe ordinea de zi.

Recomandările redacției