Cătălin Predoiu, prim-vicepreşedintele PDL şi fost ministru al Justiţiei, şi Gheorghe Falcă, primarul Aradului, aflaţi în campanie electorală internă în cadrul PDL pentru desemnarea candidatului partidului la prezidenţialele de anul viitor, şi-au prezentat, marţi, proiectele de ţară în faţa organizaţiilor de partid din Vâlcea şi Dolj. Dacă Falcă a ales să-şi prezinte programul într-o manieră actoricească, cu accent pe latura emoţională a auditoriului, avocatul Predoiu a mers pe principiile logicii în abordarea temelor privind şomajul în rândul tinerilor, justiţia, agricultura, politica externă.

Predoiu nu are încredere în descentralizarea lui Dragnea

În legătură cu proiectul de lege privind descentralizarea pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament, Predoiu a spus că se încalcă însăşi legea cadru a descentralizării care spune că acest proces se face mai întâi în două-trei judeţe şi apoi în toată ţara: „Proiectul descentralizării trebuie să facă parte dintr-un pachet care începe cu reforma administrativă, apoi descentralizare şi, în fine, regionalizare, iar cele trei măsuri trebuie precedate de studii serioase de impact, de studii de cost şi cu simulări pentru a vedea dacă prognozata descentralizare este făcută cum trebuie sau nu. Ceea ce face astăzi USL, descentralizarea făcută de domnul Dragnea, un om care are probleme cu justiţia, nu este decât un surogat, o măsură de alocare către baronii PSD a mai multor atribuţii şi cred că din cauza asta va şi eşua şi va crea românilor mai multe dificultăţi. Nu se ştie cât va costa această descentralizare, dacă circuitele administrative vor funcţiona. Este încălcată însăşi legea cadru a descentralizării care spune că se face mai întâi o descentralizare în două-trei judeţe şi apoi în toată ţara. Totul este făcut pentru a se putea raporta că au îndeplinit ceva din programul de guvernare, pentru că de 17 luni nu au îndeplinit nicio măsură”.

Fostul ministru al Justiţiei a mai afirmat că Guvernul trece un proiect de lege privind descentralizarea pretinzând că se respectă autorităţile locale, când de fapt se transferă în mod abuziv o serie de atribuţii către autorităţile locale fără să se transfere şi resurse financiare: „De fapt e vorba de a mitui politic o serie de oameni locali, puternici ai PSD e vorba de a instaura în România ceea ce a fost între 2000 şi 2004, acele vremuri se pregătesc din nou, ba chiar mai mult decât atât, pentru că acum ştiu ce pericol îi paşte şi se feresc şi nu mai vor să facă greşelile lui Adrian Năstase. Nu este echilibru ceea ce ne pregătesc şi este şi mai mult dezechilibru. Între stat şi cetăţean trebuie să existe echilibru şi respect şi astăzi nu este. Statul nu respectă azi cetăţenii, pentru că daxcă i-ar respecta nu i-ar mai agresa cu puzderie de acte normative fără sens, nu i-ar mai agresa cu o birocraţie apăsătoare nu i-am mai şantaja să-şi schimbe culoarea politică ca să nu-şi piardă locurile de muncă. După cum şi invers cetăţeanul trebuie să aibă respect faţă de stat », a spus Predoiu la Craiova.

De la Falcă, recunoştinţă veşnică pentru naşul Băsescu

Atât la Râmnicu Vâlcea cât şi la Craiova, Gheorghe Falcă a afirmat că Traian Băsescu este un mare om politic, cu un mandat de succes şi că nu ştie dacă cei care îi vor succeda vor reuşi să se ridice la acest nivel : “În 2004, Traian Băsescu a schimbat hotărâtor direcţia României în 2004. O direcţie a României după ce Adrian Năstase, împreună cu Ion Iliescu, semnaseră ultimul pact din această lume cu URSS. A se continua pe aceeaşi direcţie era un mare pericol pentru România.Traian Băsescu a oferit cea mai mare securitate a acestei naţii, a pus ţara în zona euro, în zona cu ceea ce înseamnă valorile europene. Mandatul lui Traian Băsescu este unul de mare succes. Istoria îl va pune la loc de cinste pe acest mare om politic. Nu ştiu dacă noi ne vom ridica la acest nivel, evident rolul nostru este de a ţine acest trend şi să dăm o perspectivă mult mai puternică României”, a spus Falcă.
Contracandidatul său din cursa internă a PDL, prim-vicepreşedintele Cătălin Predoiu a declarat la rândul său referitor la relaţia cu Traian Băsescu că “PDL merge în campanie pe principii care ţin de reforma statului, europenism, independenţa justiţiei, proeuropene, acesta fiind punctul de legătură între toţi cei care împărtăşesc aceste valori şi evident şi preşedintele Traian Băsescu”.

Dreapta creştină a tăcut mâlc în problema însurătorii lui Ion cu Gheorghe

Gheorghe Falcă s-a arătat deranjat că dreapta nu a avut nicio atitudine în momentul în care în România s-a pus problema legalizării căsătoriilor între persoane de acelaşi sex. “Pentru mine familia tradiţional românească este reperul politicilor de dreapta. Familia rămâne, este cea pe care trebuie să ne dezvoltăm toate politicile economice, libertăţile fundamentale, standardele europene, un întreg set de valori pe care stânga a agresat-o în ultima perioadă. Stânga a încercat să pescuiască în acest an, printr-un experiment, răspunsul nostru la următoarea chestiune: stânga a vrut să-l însoare pe Ion cu Gheorghe. Aici dreapta trebuia să dea un răspuns ferm în spiritul apărării tradiţiei creştine, tradiţiei româneşti a familiei aşa cum o ştim cu toţii”, a spus primarul Aradului.

Ce ar face Predoiu şi Falcă dacă s-ar întâlni cu Putin?

Întrebaţi din sală care ar fi primele trei subiecte pe care le-ar aborda dacă ar deţine funcţia de preşedinte al României şi s-ar întâlni cu preşedintele Rusiei Vladimir Putin, Falcă şi Predoiu au avut abordări diferite.
Falcă : “Noi suntem ospitalieri şi privim proiectele noastre într-o dezvoltare comună. Al doilea punct – să te baţi pe dezvoltarea comună a ta şi a lor şi al treilea lucru – nu îmi place vodca, dar aş bea cu el un pahar de vodcă”.
Predoiu :  “Primul : intensificarea schimburilor comerciale şi economice, noi trebuie să resetăm relaţia cu Federaţia Rusă pe bază de respect reciproc cu respectarea propriilor interese, dar în special de coordonată economică. Aceasta face să crească şi încrederea reciprocă între cele două state. Doi: Republica Moldova! Şi numai în termenii negocierii în format cinci plus doi cu implicarea mai largă a Uniunii Europene în această negociere. Trei: am putea să ne gândim la tezaurul României, dar asta este o problemă extrem de delicată. Patru : ne-am putea gândi la chestia cu vodca, dar să ştiţi că Putin nu bea alcool”.

Membrii PDL din Regiunea Sud-Vest “Oltenia” vor vota, sâmbătă, 23 noiembrie, pentru desemnarea candidatului partidului la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Mai mulţi lideri ai PDL Dolj au afirmat public că îl susţin în această cursă pe Cătălin Predoiu, premierul Guvernului PDL din umbră.

Sursa:falca ziarulolteniei.ro

Recomandările redacției