CLM prima clmVor fi procese în Consiliul Local Municipal. Sezonul acţiunilor în instanţă a debutat, ieri, în şedinţa ordinară a CLM, după ce consilierii USL s-au abţinut de la vot în privinţa proiectului de hotărâre privind aprobarea reevaluării patrimoniului municipiului.
Aleşii locali ai Opoziţiei au fost acuzaţi, ieri, de secretarul Primăriei pentru abţinerea lor, iar gestul lor în urma căruia proiectul de hotărâre a picat la vot cu 13 voturi favorabile şi şase abţineri a fost catalogat de Lilioara Stepănescu drept „atitudine politică”. Reprezentanţii Executivului s-au arătat mai mult decât lezaţi de gestul consilierilor Opoziţiei faţă de proiectul de hotărâre reintrodus pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de ieri. Mai mult decât atât, edilul-şef le-a cerut socoteală aleşilor USL pentru această luare de poziţie. Reevaluarea patrimoniului oraşului nu a reprezentat singurul motiv de dispută în şedinţa CLM de ieri. Nu a trecut de proba votului nici proiectul de hotărâre privind „închirierea unui spaţiu cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă către SC Gospodărire Comunală Arad”. Doar 15 dintre aleşii locali prezenţi în sala de şedinţe au votat în favoarea acestui al doilea proiect, în vreme ce numărul abţinerilor a fost de patru, venite tot din tabăra Opoziţiei. La fel ca şi în cazul celuilalt proiect de hotărâre care nu a reuşit să întrunească suficiente voturi pentru a fi aprobat, edilul-şef i-a sancţionat verbal pe aleşii USL, menţionând că responsabilitatea faţă de societăţile în cadrul cărora consilierii locali deţin fotolii in AGA este a CLM. În cazul celorlalte proiecte de hotărâre supuse votului în plenul şedinţei ordinare a CLM de ieri, unanimităţile s-au ţinut lanţ. Doar trei dintre proiectele aflate pe ordinea de zi au fost retrase. Dintre acestea, două se refereau la atribuirea unor spaţii ce ar urma să servească drept cabinete parlamentare.
Abţinerile USL au stricat socotelile Executivului
Au declanşat războiul prin abţinerile lor de la vot. Este vorba despre consilierii locali ai USL, cei care au ales să nu voteze în favoarea proiectelor privind reevaluarea patrimoniului municipiului, respectiv închirierea unui spaţiu către Gospodărirea Comunală. Respingerea proiectului care viza atribuirea unui spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuinţă Gospodăririi Comunale nu a generat prea multe disensiuni între Executiv şi aleşii Opoziţiei. În schimb, refuzul consilierilor USL de a vota în favoarea reevaluării patrimoniului municipiului a transformat sala de şledinţe într-un veritabil câmp de luptă. Protagoniştii au fost, ca de fiecare dată, primarul Gheorghe Falcă şi Lilioara Stepănescu, din partea Executivului, respectiv aleşii USL care şi-au susţinut punctul de vedere în privinţa abţinerilor ce au generat respingerea proiectului. „Gestul dumneavoastră, prin care v-aţi abţinut de la vot, reprezintă o atitudine politică. Îmi cer scuze dacă nu am reuşit să explic, de la început, că mandatul dumneavoastră în CLM, care este un for administrativ local, nu ar trebui să se confunde cu politica. Refuzul dumneavoastră de a vota acest proiect de hotărâre este, însă, un gest politic. Nu am cerut decât votul pentru aplicarea legii, conform căreia orice administraţie publică locală trebuie să îşi reevalueze patrimoniul o dată la trei ani”, a susţinut Lilioara Stepănescu.
Primăria ameninţă CLM cu acţiuni civile în instanţă
Secretarul Primăriei a mai ţinut să precizeze că una dintre consecinţele care vor decurge din neevaluarea patrimoniului va fi supra-impozitarea pe clădiri pentru persoanele juridice care au concesionat sau închiriat imobile de la Primărie. Cu argumente în acest sens a venit şi Pavel Neamţiu, directorul Direcţiei Venituri din cadrul Primăriei. Potrivit declaraţiilor acestuia, o cotă de impozit de 20% faţă de 1,5% pentru respectivele persoane juridice, precum şi o serie de procese îndreptate de acestea din urmă împotriva Primăriei sunt urmările care vor decurge din lipsa reevaluării patrimoniului municipiului. Că „gestul politic nu are legătură cu obiectivele propuse în mandatul de consilier” sau că „Primăria nu îşi mai poate asuma imputările care vor decurge din lipsa reevaluării bunurilor imobile aflate în domeniul public” au fost argumentele aduse de Secretariatul Primăriei împotriva abţinerii aleşilor USL. Chiar dacă Lilioara Stepănescu a conchis că sunt pure speculaţii informaţiile potrivit cărora consilierii locali ar fi fost ameninţaţi de Executiv cu plângeri penale în cazul în care nu îşi vor exprima votul favorabil, primarul Gheorghe Falcă a revenit asupra ideii, menţionând că votul aleşilor este obligatoriu şi că Primăria va demara procedurile în instanţă împotriva CLM. „Mă simt ca un elev pus la colţ şi ameninţat cu Tribunalul. Dacă votul nostru este forţat, obligatoriu, adică dacă suntem siliţi să votăm «cu sula-n coaste», trebuie să vă reamintesc că se împlineşte un an de zile de la dobândirea mandatului de consilier local, un an în care niciun proiect de hotărâre al Opoziţiei nuci măcar nu a fost luat în discuţie în CLM, darămite să mai fie şi votat. Au fost retrase de pe ordinea de zi a şedinţei de astăzi tocmai proiectele de hotărâre prin care parlamentarii ar fi trebuit să primească spaţii pentru cabinete, semn că nu deranjează pe nimeni că parlamentarii USL sunt lăsaţi să stea în stradă. Am fost astăzi acuzaţi că votul nostru este politic. Aşa este, am fost numiţi politic în CLM”, a concluzionat Gheorghe Ghilinţă.

  • DanBacos spune:

    are curaj dom’primas ,daca nici judecatorii n-au avut succes impotriva lui,inseamna ca de acum face ce vrea,…asta au ales aradenii,asta au. Sa traiti bine !!!!!!!!!!!!!! cum zicea nasu-sau.

Comentariile sunt închise.

Recomandările redacției